Večeras peti put u play-offu

Haugesund i Atromitos su "pali", Borussia ipak nepremostiva prepreka

Adnan Beganović

Aktuelni bosanskohercegovački prvak, FK Sarajevo, večeras će u Zenici u play-offu Evropa lige odmjeriti snage sa slavnim škotskim Celticom.

Biće to peti put da Sarajevo igra play-off nekog od evropskog takmičenja, a u četiri prethodna nije se uspjelo "dokopati" grupne faze.

Nakon play-off duela sa Dinamom iz Kijeva i Basela u sezoni 2007/2008, te Clujom u sezoni 2009/2010, u sezoni 2014/2015 Bordo tim je za protivnika imao slavnu njemačku Borussiju Moenchengladbach, a put do duela sa njemačkom ekipom nije bio jednostavan.

U 2. kolu kvalifikacija za Evropa ligu protivnik Sarajevu je bio norveški Haugesund. Prvi susret odigran je na Koševu, a Norvežani su slavili s minimalnih 1:0. Jedini pogodak na susretu postigao je Bamberg.

No, onda u Norveškoj druga priča. Golovima Stojčeva i Okića Bordo tim je na odmor otišao sa dva gola prednosti. Norvežani su se vratili u igu na otvaranju drugog dijela pogotkom Seme, da bi im u Finišu Okić svojim drugim pogotkom zapečatio sudbinu.

Treća runda kvalifikacija donijela je okršaj sa grčkim Atromitosom. Prvi susret je odigran na Koševu i opet poraz Sarajeva, ovaj put 1:2. Međutim, golovima Duljevića i Bilbije Sarajevo je u Grčkoj povelo 2:0, a šest minuta prije kraja Tavlaridis je pogodio za 1:2 i meč je otišao u produžetke. Pogodak za veliko slavlje Sarajeva postigao je Bilbija.

Pobjedom u Grčkoj "zakazana" je utakmica sa Borussijom Moenchengladbach. Prvi susret opet je odigran na Koševu. Favoriziranom njemačkom klubu Bordo momci su pružili dobar otpor. Povela je Borussia u 11. minuti preko Hahna, da bi 15 minuta kasnije Puzigaća pogodio za erupciju oduševljenja na našem najvećem stadionu. Hrgota u 41. ponovo goste dovodi do prednosti, a Duljević u 59. stvari vraća na početak. Šesnaest minuta prije kraja Hrgota svojim drugim pogotkom postavlja konačan rezultat 2:3.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

U Njemačkoj je Borussia pokazala svoju snagu. Slavila je 7:0, a Sarajevo je tako četvrti put ostalo korak do plasmana u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja. Večeras je nova prilika, a usudili bismo se reći, bez obzira što se igra sa Celticom, i najveća do sada. Sarajevo ima dobru ekipu, klub je posložen u svakom smislu i kao nagrada za sve urađeno, grupna faza Evropa lige bi bila idealna.




Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.