Šta kaže COVID-19 protokol o odgađanju utakmica u Premijer ligi i Kupu BiH?

Adnan Beganović

Nakon što se situacija sa pandemijom korona virusa pogoršala i u našoj zemlji, a pogotovo nakon susreta Sarajeva i Širokog Brijega, sve više se u bosanskohercegovačkoj javnosti govori o COVID-19 protokolu za Premijer ligu.

Naime, korona virusom je uoči duela Sarajeva i Širokog Brijega zaražen veliki broj igrača gostujuće ekipe, koja je u zapisniku u ovom duelu imala samo 13 imena.

Neslužbeno, gosti su tražili da se susret i odgodi, ali iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije udovoljeno njihovom zahtjevu jer COVID-19 protokol je po ovom pitanju jasan.

Premijerligaške utakmice ne odgađaju se u slučaju pojave korona virusa, a zaraženi igrači se tretiraju kao povrijeđeni.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Svi klubovi moraju imati dovoljan broj igrača, kako bi mogli imati dovoljno zamjena u slučaju pojave zaraženih igrača. U slučaju pojave zaraženih igrača u ekipu, ti igrači idu u samoizolaciju u skladu sa epidemiološkim preporukama, ali se utakmice ne odgađaju", navodi se u članu 3.2 COVID-19 protokola FSBiH.

Dakle, u slučaju da recimo nakon današnjih testiranja Široki Brijeg ostane bez još nekoliko igrača, Kup susret sa Veležom neće biti odgođen, a Širokobriježani će svoj kadar popuniti igračima iz omladinskih selekcija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.