Iz daleke Libije javio se za SportSport.ba

Elvis Karić angažman pronašao u specifičnoj afričkoj zemlji: Zadovoljan sam, sve ide ka boljem

Samir Mlaćo
Elvis Karić, sada već bivši skaut Željezničara, ranije i trener golmana tima sa Grbavice, svoj posao nastavlja u dalekoj Libiji.

Jučer je stigao u tu zemlju, a njegov novi klub je Al Ahly Benghazi. Šef struke ovog tima je Dejan Arsov, nekadašnji šef Akademije FK Crvena Zvezda, a tu su i pomoćni trener, kondicioni, te fizioterapeut, također svi iz Srbije.

Svoje mjesto u stručnom štabu pronašao je Karić. Biće zadužen za rad sa golmanima, a u Libiju stiže posredstvom prijatelja kod kojeg se Arsov raspitivao za trenera golmana koji je potreban njegovom klubu. Brzo je postignut dogovor. 

“Jučer sam stigao u Libiju, trebao sam i ranije, ali radi dobijanja vize malo to ide teže. Klub igra Afrički Kup Konfederacija, ulaskom u grupnu fazu premašili su sva očekivanja. Što se tiče domaćeg prvenstvo, ono je također u toku. Prije sedam dana u okviru Kupa konfederacija savladali smo alžirski tim Setif i svi su zadovoljni“, priča Karić za SportSport.ba prve impresije o novoj sredini.

Za njega je ovo prvo inostrano iskustvo.

“Upravo tako. Zadovoljan sam, uslovi su ok, klub ima i kamp. Naravno, kada sam obavljao razgovore bile tu malo više razmišljanja, ipak je to Libija i sve to što mi znamo o toj zemlji, ali vjerujte da je vamo sada sve ok. Gdje god se okreneš nešto se gradi, dozvolili su i da reprezentacija igra kvalifikacije u svojoj zemlji, to dovoljno govori o cijeloj situaciji koja je mnogo bolja nego u nekom ranijem periodu. Kada sam razgovarao i sa Arsovom prvo mi je rekao 'ne puca se više, ok je'“.

Posljednji angažman imao je u Željezničaru. Bio je i golman, a kasnije i član stručnog štaba.

“Željezničaru želim sve najbolje, to je moj klub. Nadam se da će se ove sezone izboriti Evropa i  da će sve krenuti ka boljem“, dodao je Karić.

Problemi u Libiji nastali su 2011. godine kada je NATO podržao pobunjeničke skupine koje su ustale protiv predsjednika Muammara al Gadafija. Nešto kasnije Gadafi je i ubijen, no sukobi su se i dalje nastavili. Trenutno Libijci zahtjevaju odlazak stranih snaga i plaćenika te vjeruje u bolje sutra svoje zemlje. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.