"Znamo šta moramo"

Marinović kratko i jasno najavio duel sa Slobodom

E. Škorić

Sarajevo će u utorak ugostiti Slobodu u meču 30. kola Premijer lige Bosne.

Duel na Koševu počet će u 18 sati i od velike važnosti je za nogometaše Sarajeva, koji su sada bodovno izjednačeni s liderom Borcem.

Sarajevo ovdje nema pravo na kiks ukoliko ponovo do titule, a trener Vinko Marinović svjestan je da treba maksimalno ozbiljno ući u duel sa gostima iz Tuzle, koji su već uspjeli da osiguraju ostanak u ligi.

"Sloboda nam je sljedeći protivnik. Ostvarili su tri pobjede u nizu, nalazi se u dobroj formi, obezbijedili su opstanak i sigurno će igrati rasterećeno. No, znamo šta sutra treba da uradimo i nadam se da ćemo te stvari uraditi na najbolji način i da ćemo doći do pozitivnog rezultata", kratko je u najavi meča rekao Marinović.

Bordo tim je imao devet bodova prednosti na polusezoni, no sada je na istom broju bodova kao i Borac, ali zbog lošije gol-razlike zauzima drugo mjesto.

Bordo tim nakon Slobode gostuje Mladosti, dočekuje Radnik i "gostuje" na svom Koševu ekipi Olimpika u posljednjem, 33. kolu nikad uzbudljivije Premijer lige.

Šta ako Borac i Sarajevo budu imali isti broj bodova? Objasnio je prvi čovjek Komiteta za takmičenje

Premijer liga Bosne i Hercegovine ušla je u samu završnicu u kojoj nas očekuje mnogo uzbuđenja, kako u borbi za titulu, tako i za izlazak na evropsku scenu i ostanak u elitnom društvu.

Borac i Sarajevo, po svemu sudeći, do posljednjeg kola će voditi grčevitu borbu za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Oba kluba četiri kola prije kraja imaju po 57 bodova, a već danima traje rasprava šta će se desiti ukoliko i na kraju sezone budu imali isti broj bodova.

Da li će odlučivati ukupna gol razlika ili pak međusobni dueli? Šta kaže Pravilnik takmičenja, a šta kaže predsjednik Komisije za Takmičenje.

Dakle, u članu 43. Pravilnika takmičenja objašnjeno je na koji način se utvrđuje plasman na tabeli. Između ostalog objašnjeno je i kako se utvrđuje plasman ukoliko se radi o mjestu na tabeli koje odlučuje o prvaku.

"Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, onda dijele mjesto koje im pripada.

Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav način ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kupsistemu.

Ukoliko je riječ o tri ili više ekipa koji imaju jednak broj bodova, istu pogodak razliku i isti broj postignutih pogodaka, pitanje pobjednika rješava se na neutralnom terenu po jednostrukom bod-sistemu - ako se radi o tri ekipe, odnosno po jednostrukom kup-sistemu na neutralnom terenu - ako se radi o četiri ili više ekipa.
Propozicijama takmičenja može se predvidjeti drugačiji način razigravanja za slučajeve kada se u dodatnoj tabeli nađu tri ili više ekipa koje imaju jednak broj bodova, istu pogodak-razliku i isti broj postignutih pogodaka", navodi se u članu 43. Pravilnika takmičenja.

SportSport.ba je kontaktirao i predsjednika Komiteta za takmičenje, Dušana Markovića, koji smatra da je Pravilnik jasan.

"Mi se moramo držati onog što piše u Pravilniku takmičenja, koji je na snazi od početka Premijer lige sa trokružnim sistemom. Tu je sve jasno objašnjeno i doista ne vidim čemu toliko rasprava u posljednje vrijeme. Imali smo nešto slično u futsalu i držali smo se Pravilnika takmičenja i problema nikakvih nije bilo. U slučaju da prvoplasirani i drugoplasirani imaju isti broj bodova odlučuju međusobni susreti, odnosno pravi se dodatna tabela gdje se sabiru bodovi iz međusobnih duela. Ako su i tu klubovi jednak odlučuje gol razlika iz međusobnih duela s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Nepoznanica nema. U slučaju o kojem razgovaramo, prednost je na strani Borca", istakao je prvi čovjek Komiteta za takmičenje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Vidite, to je moje mišljenje i tako stoji u Pravilniku takmičenja. No, ne znači da ostali članovi Komiteta to neće drugačije tumačiti. Nas je šest u Komitetu, odluke se donose glasanjem, ali mislim da je ovdje poprilično sve jasno. Razumijem da ljude u ovom trenutku sve zanima, da se razgovara o svim scenarijima, ali još jednom ću reći, mi se moramo držati Pravilnika za takmičenje i na osnovu njega donositi odluke", zaključio je Marković.

Podsjetimo, sutra i prekosutra se igraju susretu 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Borac će na Gradskom stadionu u Banjoj Luci dočekati Zrinjski, dok Sarajevo na Koševu dočekuje Slobodu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.