Krupa u najboljoj poziciji

Borba za ostanak: Moguće je da tri ekipe završe sa istim brojem bodova, ko bi profitirao?

Adnan Beganović

Kompletirano je 30. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem su najviše profitirali Borac i Krupa.

Naime, Borac se pobjedom nad Zrinjskim (2:1), zahvaljujući remiju Sarajeva i Slobode (0:0) osamio na vrhu tabele, dok je Krupa zahvaljujući trijumfu nad Radnikom u derbiju začelja pobjegla iz opasne zone.

I upravo u borbi za ostanak do kraja prvenstvene trke očekuje nas velika borba, a nije nemoguće da tri ekipe nakon 33 kola budu imale isti broj bodova.

Radnik u narednom susretu u Bijeljini dočekuje Olimpik i samo pobjeda izabranike Vlade Jagodića ostavlja u igri. S druge strane Krupa gostuje kod Zrinjskog, pa ne bi bilo iznenađujuće da nakon 31. kola ove tri ekipe na svom kontu imaju po 25 bodova.

U 32. kolu Olimpik ide u goste Krupi i nekako se čini da će upravo ovaj dvoboj biti odlučujući, dok Radnik gostuje kod Sarajeva gdje teško može do bodova. U slučaju da Krupa pobijedi, a Radnik izgubi, što je veoma realna opcija, u posljednje kolo bi onda Krupa ušla sa 28 bodova, a Olimpik i Radnik sa po 25.

U tom slučaju preporođena Krupa koju s klupe predvodi najmlađi trener lige, Vladimir Ilić, bi kolo prije kraja osigurala ostanak u eliti, pa sve i da Radnik u Bijeljini pobijedi Široki Brijeg, a Olimpik na Koševu iznenadi Sarajevo.

Sve tri ekipe po ovom scenariju bi na kraju imale po 28 bodova, a zahvaljujući mini tabeli koja se pravi od ekipa sa istim brojem bodova ukoliko mjesto odlučuje o putniku u niži rang, Krupa bi ostala premijerligaš. Po scenariju gore opisanom Krupa bi u međusobnim duelima imala osvojenih 12 bodova, Radnik 8, a Olimpik 4.

Naravno, ovo je samo jedan od mogućih scenarija, no mnogo drugih je u igri, pogotovo ako se uzme u obzir da Olimpik u naredna dva kola gostuje kod Radnika i Krupe. Ti mečevi mogli bi na kraju biti odlučujući, a u nekim manje realnim scenarijima i Mladost još uvijek može u niži rang.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ako bi recimo Olimpik do kraja dobio dva meča (Radnik i Sarajevo), te ukoliko Krupa pobjedi Olimpik i Zrinjski ili Željezničar ili pak osvoji dva boda protiv Plemića i Plavih s Grbavice uz pobjedu nad Olimpikom, a ekipa iz Kaknja ne osvoji nijedan onda bi Maldost preselila u niži rang.

Još uvijek je mnogo kalkulacija što je svakako dobro za sve one koji uživaju u domaćem fudbalu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.