Užasan učinak

NBA liga je dobila najlošiju franšizu u historiji lige

Admin Čaušević

Regularni dio NBA sezone je okončan nakon kojeg će Minnesota Timberwoles nositi neslavni epitet najlošije franšize u historiji. 

Timberwolvesi su na posljednjem mjestu zamijenili Los Angeles Clipperse, Sacramento Kingse i Charlotte Hornetse koji napreduju, dok Wolvesi tonu sve dublje i dublje.

Franšiza iz Minessote je početkom ovog milenija bila daleko konkurentnija nego sada. Predvođena Kevinom Garnettom je 2004. godine igrala i finale Zapande konferencije.

Ali ta sezona koja je okončana omjerom 58:24 nije bila dovoljna da se prestignu brojne greške koje su napravljene u proteklih 30 godina koliko se takmiče u NBA ligi.

Timberwovlesi su imali još samo dvije sezone sa preko 50 pobjeda (2001/02 i 2002/03), a u eri poslije odlaska Garneta samo su uspjeli otići u play-off i to 2018. godine.

Poslije završetka ove sezone na učinku su od 1003 pobjede i 1545 poraza što je najlošiji omjer od svih 30 franšiza s procentom od 39.4 %.

Ekipa iz Zapadne konferencije je s omjerom 18:34 i najlošiji učesnik u play-offu. Ne računajući sezonu 2003/2004 kada su u razigravanju imali omjer 8:8, u ostalim sezonama imaju učinak od 10 pobjeda i 26 pobjeda, to je jednaku procentu od 27.7 % pobjeda.

Jedna od najvećih grešaka napravljena je 1996. godine kada su kao petog pika draftovali odlričnog šutera Raya Allena, ali su ga odmah proslijedili u Charlotte Hornetse za Stephona Marburyja koji je u Minessoti trajao dvije godine.

DeMarcus Cousins, Gordan Hayward, Paul George, Eric Bledsoe i Avery Bradley u samo neki od igrača kojeg su se Wolvesi olako odrekli proteklih godina.

Bilo je to i nekoliko zvučnih imena kao što su Klay Thompson, Kawhi Leonard,Giannis Antetokounmpo i Rudy Gobert. Svi su oni učestvovali ili učestvuju na All-Staru i među najboljim su igračima lige.

Karl Anthony Towns je sa prosjekom od 24.8 poena, 10.6 skokova i 4.5 asistencija ove sezone bio najbolji igrač Wolvesa i mnogi ga vide kao najboljeg igrača ove ekipe još od Garnetta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.