Nekada je bio sjajan veznjak

Sjećate li se Kilyja Gonzaleza? Pred "strašnim" Kahnom nije ni trepnuo, izvodi "ludorije" kao trener

Admin Čaušević

Dok je igrao u Valenciji na granici između dva milenijuma Kily Gonzalez je bio jedan od najboljih svjetskih veznjaka. 

Šišmiši su tih godina bili strah i trepet, osvajali su trofeje u Španiji, dok su Ligi prvaka nisu imali sreće jer su izgubili dva finala od Reala i Bayerna.

Legendarni Argentinac je bio samo jedan od članova sjajnog tima s Mestalle zajedno sa Canizaresom, Ayalom, Marchenom, Barajom, Aimarom, Vicentom, Mendietom i drugim sjajnim igračima.

Kao i većina Južnoamerikanaca Gonzalez je bio izuzetno temperamentan, a praktično prema niti jednom protivniku nije imao respekta.

Tako je u finalu Lige prvaka 2001. godine "podapeo" Oliveru Kahnu i nije ni trepnuo pred legendarnim njemačkim golmanom koji mu se unio u lice.

Nakon niza godina na Mestalli uslijedio je transfer u Inter. Među Nerazzurrima nije bio toliko uspješan, a 2006. godine se odlučio vratiti u Argentinu. Karijeru je završio tamo gdje je i počeo, u Rosario Centralu i to prije 10 godina.

Od jula prošle godine je i trener Rosario Centrala s kojim se ove sezone osim u domaćim takmičenjima takmiči i u Copa Sudamericani.

Na posljednjem meču svog tima protiv ekipe 12 du Octrobre iz Paragavaja napravio je pravu ludost tako što je u mikrofon galamio da je trebao biti dosuđen penal za njegov tim.

Snimak je pokazao da je Gonzalez imao pravo, međutim sudije nisu tako mislile pa je meč završen rezulatom 0:0. Ipak, to nije previše utjecalo na Rosario jer je grupnu fazu završio na prvom mjestu u grupi.

Inače, Gonzalez je puno desetljeće nosio dres Argentine i to od 1995. do 2005. godine, ali nije bio toliko uspješan na velikim takmičenjima, igrao je finale Copa Americe 2004. godine protiv Brazila.

Najveći rivali Gaučosa su slavili poslije penala. Gonzalez je u regularnom vremenu postigao gol, bio je siguran i u penal seriji, ali su Brazilci bili ti koji su na kraju radovali sa ukupnih 6:4.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.