Detalj sa utakmice odigrane na Tušnju u kojem je Sloboda bila bolja od Rudara (1:0)

Kompletirano 1. kolo Premijer lige

Pravilo "zaštićenog godišta" nije zloupotrijebljeno: Ko je u početnih 11 imao najviše mladih igrača?

Adnan Beganović

Večerašnjim susretom Veleža i Posušja u kojem je mostarski tim slavio sa sigurnih 2:0 kompletirano je 1. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Pored Veleža do pobjeda i to gostujućih su stigli Leotar (bolji od Radnika) i Tuzla City (bolji od Sarajeva), dok je Sloboda upisala domaći trijumf u duelu sa Rudarom iz Prijedora.

Na dva meča nije bilo pobjednika i to na Grbavici gdje su Željezničar i Borac odigrali 1:1, te na Pecari gdje su domaći Široki Brijeg i mostarski Zrinjski odigrali bez golova.

U suštini, na šest utakmica nije viđen pretjerano dobar fudbal, a raduje što se nakon više od godinu na sve terene vratila publika.

Zanimljivo je i to da su utakmice 1. kola igrane i po novom pravilu o "zaštićenom godištu" prema kojem svaka ekipa u početnom sastavu mora imati dva igrača U21, a jedan tokom svih 90 minuta mora biti na terenu.

Novo pravilo je ispoštovano, a svakako je za pohvalu što nije bilo zloupotrebe pravila. Iako se očekivalo da će pojedini treneri već nakon minut-dva igre praviti izmjene na štetu igrača zaštićenog godišta, to se nije dogodilo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tako su mladi igrači dobili veliku minutažu u ovom kolu, a najviše ih je forsirao Rudar Prijedor, bar što se tiče početnih 11. Naime, u početnih 11 ekipe iz Prijedora na gostovanju u Tuzli kod Slobode, čak šest igrača bilo je iz zaštićenog godišta. Sloboda je imala dva.

Željezničar i Borac su utakmicu počeli sa po četiri fudbalera zaštićenog godišta, Sarajevo sa tri, koliko je imao i Radnik u svom početnom sastavu. Ostali klubovi su u početnim sastavima imali po dva igrača zaštićenog godišta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.