Detalj sa utakmice Tuzla City - Željezničar 2:1

Pravilo "zaštićenog godišta"

Ko je u 2. kolu najviše vjerovao mladim igračima, a ko najmanje?

Adnan Beganović

U vikendu iza nas odigrano je pet susreta 2. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, dok je duel Zrinjskog i Veleža otkazan zbog obaveze Rođenih u Evropi.

Dva meča su završena bez pobjednika i to u Banjoj Luci gdje su Borac i Leotar odigrali 0:0, te u Prijedoru gdje su domaći Rudar i Široki Brijeg odigrali 1:1.

Sarajevo je u Posušju savladalo istoimenu domaću ekipa (2:0), Tuzla City je na Tušnju stigao do druge pobjede i to u duelu sa Željezničarem (2:1), dok je Sloboda također uspisala drugi trijumf i to u Bijeljini gdje je rezultatom 2:1 savladala domaći Radnik.

Pravilo "zaštićenog godišta" (dva igrača U21 moraju početi utakmicu, a jedan stalno biti na terenu) ispoštovali su svi klubovi, a u početnom sastavu najviše mladih domaćih igrača imali su Željezničar i Radnik (po četiri) s tim da su kod ekipe iz Sarajeva još trojica upisala minutažu, a kod ekipe iz Bijeljine dvojica od kojih je jedan domaći, dok je drugi stranac.

Rudar iz Prijedora je također u početnom sastavu imao četiri igrača U21, ali jedan od njih je stranac. U drugom poluvremenu meča sa Širokim priliku za igru dobila su još trojica mladih fudbalera ekipe iz Prijedora. Široki Brijeg je s druge strane u početnom sastavu imao dvojicu fudbalera "zaštićenog godišta", a priliku s klupe od mlađih niko nije dobio.

Sarajevo je meč u Posušju počelo sa dvojicom fudbalera "zaštićenog godišta", dok su u nastavku priliku da pokažu šta znaju dobila još četvorica, a domaćin je imao dvojicu u početnom sastavu, dok su još dvojica dobili priliku u drugom poluvremenu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Šef struke banjolučkog Borca Marko Maksimović koristio je ukupno trojicu mladih fudbalera (dvojica u početnom sastavu, jedan ušao u drugom poluvremenu), dok je njegov kolega na klupi Leotara Branislav Krunić koristio dvojicu mladih fudbalera i to od prvog sudijskog zvižduka.

Tuzla City, odnosno trener ove ekipe Husref Musemić u pobjedi nad Željezničarem priliku od prve minute je dao trojicu fudbalera "zaštićenog godišta", dok je Sloboda u Bijeljini koristila usluge dvojice mladih fudbalera.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.