24 godine - 24 medalje

Ponos države - momci rođeni za medalje: Sjedeća odbojka najsvjetlija tačka bh. sporta

Haris Zilić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je bronzanu medalju za Paraolimpijskim igrama u Tokiju, a u borbi za odličje savladali smo Brazil sa 3:1, po setovima 23:25, 25:19, 25:18 i 25:11. 

Ovo je bila ukupno 24 medalja za naše momke sa velikih takmičenja i treba se dobro "zaroviti" u sportske knjige da se pronađe podatak koja je još reprezentacija ovako dominantna u kolektivnim sportovima.

Po broju medalja možda ima neka od selekcija, ali ne i u krtakom vremenskom intervalu. Naime, Zmajevi su od 1997. do 2021. godine osvojili 24 medalje u 24 godine, što znači da u prosjeku svake godine donose medalju sa velikih takmičenja što je podatak za duboki naklon.

Naša selekcija ima 12 medalja sa prvenstava Evrope od čega je devet zlatnih, jedna srebrena i dvije bronzane. Na Svjetskim prvenstvima uzeli smo šest medalja, a u pitanju su tri zlatne, dvije srebrene i jedna bronzana.

Dominaciju smo potvrdili i na Paroalimpijskim igrama. Debitovali smo u Sidneyu 2000. godine, a od tada smo sa svake Paroalimpijade donosili medalje. U riznici imamo dvije zlatne, tri srebrene i jednu bronzanu medalju.

Da rezimiramo - reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci na velikim takmičenjima osvojila je 14 zlatnih, šest srebrenih i četiri bronzane medalje.

Sigurni smo da će se ovaj niz nastaviti, a u Tokiju su još jednom pokazali da su najsvjetlija tačka bh. sporta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.