Livaja sve zakuhao

Rat saopštenjima: Hajduk se izvinjava, Dinamo žestoko uzvraća

Eldar Ganibegović

Jučer su veliki derbi Hrvatske u 1. HNL odigrali Dinamo i Hajduk, a splitski tim je na Maksimiru odnio pobjedu rezultatom 0:2.

Velika bura digla se nakon utakmice s obzirom na to da je u javnost procurio videozapis na kojem igrač Hajduka i reprezentativac Hrvatske Marko Livaja pobjedu slavi neprimjerenom pjesmom uz stihove: "Mrzim Dinamo, srpsko ime to."

Vidi se kako Livaja i bivši reprezentativac Hrvatske Danijel Subašić u noćnom klubu pjevaju spomenutu pjesmu, a nakon toga i onu "I Purgera i Riječana i šakama i nogama i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka".

Splitski klub odlučio je da se oglasi saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

"HNK Hajduk kao klub i institucija osuđuje bilo kakav govor mržnje u svakom obliku i kontekstu te se ovim putem ispričavamo svima onima čiji su osjećaji povrijeđeni nepromišljenim potezima naših igrača.

Ono što želimo je sagledati fenomen u cjelini, a ne gledati ga istrgnutog iz konteksta. Potenciranje rivaliteta u jeziku ultras subkulture uvijek barata pojmom mržnje, u svim derbijima diljem svijeta. Kada jezik i rituali subkulture dospiju u mainstream medije onda dobiju drukčije značenje i nastupa zgražanje.

Igrači GNK Dinamo su na posljednjem treningu prije derbija, ali i nakon samog završetka derbija, pljeskanjem odobravali skandiranje “ubi tovara” što je uobičajeni kolorit u svim bitnim utakmicama kojima ne želimo pridodavati veliku važnost, jer što više pričamo i potenciramo takve stvari, više se nažalost i događaju.

Kao Klub ćemo prema svojim igračima postupiti sukladno internom disciplinskom pravilniku".

Ni zagrebački klub nije ostao dužan, pa je izdao sljedeće saopštenje za javnost:

"GNK Dinamo najoštrije osuđuje jučer izraženi govor mržnje prema našem Klubu, prvo iskazan kroz transparent „MRZIN DINAMO“, a onda i kroz izraze mržnje koje su u zračnoj luci Split, a onda i na drugim mjestima javno iskazali igrači Hajduka.

Transparent „MRZIN DINAMO“ je unesen na prijevaran i podmukao način, pri čemu su službene osobe Hajduka iskoristile dobronamjernost GNK Dinamo kao organizatora utakmice, koji je poštujući našeg jučerašnjeg protivnika dozvolio unošenje drugačijeg navijačkog transparenta, a ne ovog uvredljivog sadržaja. Ono što je sasvim SIGURNO JE TO DA U BUDUĆIM UTAKMICAMA između Dinama i Hajduka pripadnici navijačke skupine Torcida neće više moći unijeti niti jedan svoj transparent i poruku na naš stadion.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Što se tiče skandiranja igrača Hajduka koji su svojim „pjesmama“ promovirali uvredljivi i neprimjereni govor u javnom prostoru, očekujemo od HNS-a kao ovlaštenog pokretača disciplinskih postupaka da u najkraćem roku poduzme sve kao u nekim recentnim slučajevima kada su nečije privatne poruke iskorištene za višemjesečne suspenzije. U ovom konkretnom slučaju nije se radilo o privatnim porukama nego javnom prostoru, i u potpunosti odgovara razlozima za pokretanje disciplinskih postupaka onih koji su to učinili. Isto tako, očekujemo i od policije da provede izvide i utvrdi elemente prekršaja i/ili kaznenog djela i procesuira počinitelje.

GNK DINAMO."

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.