Nezaboravna majstorija

Magija "suhim listom": Panenka iz slobodnjaka sa 20-ak metara i to vanjskim dijelom kopačke

Admin Čaušević

Postići gol direktno iz slobodnog udarca nikada nije bio lagan zadatak. 

Jedan od najboljih golova ikada iz slobodog udarca postignut je još prije 50-ak godina, a strijelac je bio Francz Beckenbauer (76).

Beckenbauer se smatra najelegantijim defanzivcem ikada što je pokazao i prilikom izvođenja zaista nezaboravnog slobodnog udarca.

Popularni Kaiser je namjestio loptu na 20-ak metara, uzeo je zalet, udario je loptu vanjskim dijelom kopačke i pogodio na maestralan način.

Iako je bio defanzivac Beckenbauera je krasila odlična tehnika, vizija i osjećaj za igru. Postao je prototip igrač na poziciji libera koja je bila itekako popularna u njegovo vrijeme.

S Bayernom je osvojio sve što se može osvojiti. Isto je uradio i sa reprezentacijom Njemačke s kojom je interesantno bio i prvak svijeta kao igrač i kao trener.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Interesnanto da Bayern nije jedini njemački klub za koji je igrao pošto je bio član i HSV-a. Još je nastupao i u američkom MLS-u.

Jedina mrlja u karijeri mu je optužba za pranje novca prilikom organizacije Svjetskog prvenstva 2006. godine. Istraga je okončana 2020. godine zbog zastare.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.