U subotu derbi Borac - Sarajevo

Hoće li Sarajevo ipak imati podršku u Banjaluci? Šta kaže Pravilnik o bezbjednosti

Edmir Škorić

Derbi 28. kola Premijer lige BiH odigraće u subotu u Banjaluci ekipe Borca i Sarajeva.

Dueli Borca i Sarajeva uvijek su privlačili veliku pozornost, naročito sada kada se radi o direktnim konkurentima za treće mjesto i plasman u Evropu.

U subotu od 17 sati na Gradskom stadionu u Banjaluci priželjkivao se spektakl, no čini se da to neće biti slučaj, barem nećemo imati potpuni spektakl jer su Banjalučani odbili primiti gostujuće navijače.

Naime, u dopisu koji je potpisao oficir za bezbjednost Aleksandar Lazić, navodi se kako Borac nije u mogućnosti da osigura prijem organizovane navijačke grupe. U obrazloženju se navodi "aktuelna politička situacija u državi, ali i neki raniji incidenti koje su "Horde zla" pravile u Banjoj Luci".

No, šta kažu pravila? Naime, prema Pravilniku o bezbjednosti na međunarodnim utakmicami utakmicama saveznog stepena takmičenja NFSBiH stoji da se mora osigurati najmanje pet posto ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni.

"Svaki klub-organiator utakmice dužan je na zahtjev kluba-gosta obezbijediti najmanje 5% od ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni. Ukoliko odvojena zona zauzima i više od 5% ukupnog kapaciteta stadiona, gostujućem klubu, odnosno njegovim navijačima, mora se staviti na raspolaganje i ovaj veći broj mjesta. Dogovor o preuzimanju ulaznica između dva kluba mora biti sačinjen u pismenoj formi i sadržavati 1) odgovorne osobe oba kluza zadužene za primopredaju ulaznia, 2) načinm plaćanja. Nije dopušteno da se poslovi iz prethodnog stava prenose na predstavnike navijačkih grupa", stoji u Članu 11.

Međutim, u članu 44. piše: "Kada se, iz sigurnosnih razloga, preporučuje da navijači ne putuju na utakmicu u gostima, klubovi trebaju učiniti sve da se takva preporuka ispoštuje".

Ipak, nedefinisano je ko preporučuje, tako da se po Pravilniku za bezbjednost ipak čini da će Borac morati osigurati 5 posto kapaciteta stadiona za navijače Sarajeva i u svakom slučaju očekuje se reakcija premijerligaša s Koševa u narednih dan-dva.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kako SportSport.ba saznaje, posljednju riječ ima policija, koja na osnovu sigurnosne situacije može izdati zabranu dolaska gostujućih navijača.

Kompletan pravilnik pogledajte OVDJE.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.