FIFA nije imala milosti

A šta to Egiptu sada vrijedi? Senegal dobio drakonsku kaznu zbog lasera prema Salahu

Eldar Ganibegović

Spektakularan baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar pratili smo u Africi gdje su se susreli prvak i viceprvak tog kontinenta, a prvak Senegal na kraju se plasirao na Mundijal.

Gledali smo dramu izvođenjem penala gdje se bolje snašla domaća selekcija uz veliku pomoć svojih navijača koji su na sve načine pokušavali i uspjeli u tome da spriječe Egipćane da na nivou izvode penale.

Tako je Mohamed Salah bio zaslijepljen brojnim laserima i izveo jedan od najgorih penala u svojoj karijeri.

FIFA je sankcionisala Senegal sa 180.000 dolara nakon događaja tijekom utakmice s Egiptom. Istovremeno, svjetska kuća nogometa je odlučila da će Senegalci sljedeću domaću utakmicu igrati pred praznim tribinama.

Također, FIFA je uzela u obzir činjenicu da su navijači zaslijepili Mohameda Salaha laserima prilikom izvođenja jedanaesteraca, ulazak navijača na teren nakon završetka utakmice, uvredljiv transparent koji su isticali Senegalci, ali i činjenicu da je Nacionalni savez Senegala nije osigurao red i sigurnost onih na stadionu.

Egipatski nogometni savez poslao je dopis FIFA-i u kojem se navodi da su Salah i njegovi kolege bili žrtve rasnog vrijeđanja od strane Senegalaca:

"Egipatska reprezentacija bila je izložena rasizmu. Navijači su poduzeli napadačke akcije protiv egipatskih igrača općenito, a posebno protiv Mohameda Salaha. Publika je zastrašivala igrače gađajući ih bocama i kamenjem od zagrijavanja".

Kaznu će Senegalci svakako platiti, jedna utakmice bez publike će se odigrati, ali šta to vrijedi sada Egipćanima kada svejedno neće na Svjetsko prvenstvo? 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.