Igrač kojeg svaki trener želi imati u timu

Čirjak uživa u FK Sarajevo: Bitna pobjeda na otvaranju sezone

Adnan Beganović

Frane Čirjak je u redove Sarajeva stigao prije mjesec i pol, a ako se po jutru dan poznaje, onda će opravdati epitet pojačanja.

Prošlosezonski rezultatski neuspjeh donio je velike promjene u FK Sarajevo. Na mjesto prvog čovjeka sportskog odjela kluba vraćen je Emir Hadžić, koji je u bliskoj prošlosti sa Bordo timom osvojio nekoliko trofeja, a njegov prvi potez bio je dovođenje Feđe Dudića na mjesto šefa stručnog štaba.

Povratak Hadžića i dolazak Dudića značio je i promjene u igračkom kadru, a jedan od prvih koji je doveden i od kojeg se s pravom mnogo očekuje u budućnosti je nekadašnji veznjak Zrinjskog, Frane Čirjak.

Znali su Hadžić i Dudić da im u veznom redu treba fudbaler koji poznaje premijerligaške prilike i koji se već dokazao u elitnom bosanskohercegovačkom rangu i koji je za razliku od mnogih igrača koji napuste Premijer ligu, u svom novom klubu u inostranstvu, imao zapaženu ulogu na terenu.

Nije 27-godišnji hrvatski veznjak igrač zbog čijeg će dolaska se "zapaliti" forumi i društvene mreže, nije "ime" zbog kojeg će navijači "u nebesa" dizati onog koji ga je odveo, no zato je igrač koji svoj posao obavlja profesionalno, koji nema mrlje u svojoj karijeri. Radilica na terenu, dobri duh svlačionice i igrač kojeg svaki trener želi imati u timu. Takav je Čirjak s kojim smo razgovarali nakon gostujuće pobjede Sarajeva nad Borcem.

U Sarajevu si nekih mjesec i pol, pa možeš li nam reći, kako si primljen u klubu?

"Primljen sam na vrhunski način. Čelni ljudi kluba i igrači su me dočekali na jedan sjajan način i mogu samo da im se svima zahvalim. Nemam nikakvih zamjerki, doista je sve na vhunskom nivou. Užitak je biti dio FK Sarajevo, užitak je trenirati jer svi su motivirani i predani kako bi se ostvarile klupske ambicije".

Nakon dvije sezone u Ukrajini i Bugarskoj, na red je došao povratak u Premijer ligu? Da li ti se bilo teško vratiti u elitni rang bh. fudbala?

"Ne, zašto bi? Bio sam u Premijer ligi, dobro poznajem situaciju. Kada sam čuo da me Sarajevo želi i kada su mi predstavljeni plan i program, nisam se sekunde dvoumio. Stigao sam u veliki klub, koji ima veliku navijačku bazu i fudbaleri u takvim klubovima mogu samo uživati".

Sticajem okolnosti, premijerni nastup u dresu Sarajeva imao si u derbiju sa Borcem. Naravno, ukoliko ne računamo prijateljske susrete. Slavili ste na gostujućem terenu. Komentar utakmice?

"Teška utakmica, prije svega jer se igralo po velikoj vrućini. Vrijeme nam nije išlo u prilog, ali kako je bilo nama tako je i našim protivnicima. Odradili smo dobre pripreme i svi skupa smo bili željni vidjeti kako će sve to izgledati u prvom zvaničnom susretu. Moram reći da nam je šef do detalja predstavio njihove mane i vrline. Uspjeli smo nametnuti svoj stil igre i po svemu prikazanom, mislim da smo zasluženo slavili protiv neugodnog protivnika".

Koliko je bitno slaviti u prvom prvenstvenom susretu i to protiv ljutog rivala?

"Iskreno, jako bitno je u sezonu krenuti s pobjedom. Dobije se na samopuzdanju, gradi se i taj pobjednički mentalitet i dobra atmosfera u timu. Znači ta pobjeda, ne treba da se lažemo, no danas je novi dan, slijede nam novi susreti, tako da o Borcu se nakon posljedenjeg sudijskog zvižduka više ne razmišlja".

Podsjetimo, nekadašnji fudbaler mostarskog Zrinjskog dres Plemića nosio je 79 puta u službenim nastupima. Sa Zrinjskim je Čirjak u sezoni 2017/2018 osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine. U 79 odigranih utakmica Čirjak je za Zrinjski postigao dva pogotka kojima je dodao i deset asistencija.

Nakon tri godine provedene u Zrinjskom 26-godišnji fudbaler se otisnuo u Ukrajinu. Potpisao je ugovor sa tamošnjim članom elitnog ranga Lvivom. Odmah po dolasku u ovaj klub Čirjak se izborio za mjesto u timu, a ukupno je za sezonu i pol za Lviv odigrao 36 utakmica i pritom je postigao jedan pogodak kojem je dodao i osam asistencija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nakon što je Rusije izvršila agresiju na Ukrajinu Čirjak se vratio u Hrvatsku, a krajem marta skrasio se u Bugarskoj, tačnije u Lokomotivu iz Sofije. Za ovaj klub je odigrao šest utakmica, a u svom posljednjem nastupu postigao je pogodak.

Na kraju dodajmo da je prije dolaska u Zrinjski hrvatski veznjak nastupao za Luzern, Zagreb i Zadar.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.