Trajala je 14 utakmica

Amar Osim protiv Željezničara prekinuo svoju crnu seriju

Adnan Beganović

Amar Osim, nakon 14 utakmica bez pobjede na trenerskoj klupi, upisao je pobjedu i to protiv svog Željezničara.

U okviru 4. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine mostarski Velež je u Gabeli savladao Željezničar rezultatom 3:1 te je tako stigao do prve pobjede u sezoni.

Izabranici Amara Osima su nakon remija sa Posušjem u svom drugom meču u prvenstvu su nadigrali Željezničar i stigli su do tri boda, u ovom trenutku prijeko potrebna kako bi se vratio "mir u kuću" nakon ispadanja iz Konferencijske lige.

No, ova pobjeda sasvim sigurno će mnogo značiti i šefu struke Rođenih, Amaru Osimu, daleko najtrofejnijem premijerligaškom stručnjaku koji je danas protiv svog Željezničara prekinuo i svoj najnegativniji trenerski niz.

Naime, čovjek koji je sa Željezničarem osvojio devet od ukupno trinest trofeja u historiji (prvenstvo i Kup) kao trener je bez pobjede do danas bio u 14 zvaničnih mečeva.

Posljednju pobjedu kao trener Osim je ostvario na klupi Željezničara i to u Mostaru 02. decembra 2020. godine kada su njegovi izabranici rezultatom 2:1 savladali Zrinjski.

Uslijedila je za Osima do tada nikad doživljena negativna serija. Šest poraza na klupi Plavih, pet remija od čega jedan u Kupu, te dva poraza na klupi Veleža u evropskim duelima sa Spartansima s Malte i remi sa Posušjem.

Sasvim sigurno su se Osimu ovi podaci "vrzmali po glavi", a s obzirom na pritisak o kojem je govorio i na današnjoj press konferenciji stvoren nakon ispadanja iz Evrope, današnji meč mu je bio jedan od najtežih u karijeri.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Neće to najtrofejniji trener u Premijer ligi priznati, ali duel sa Željezničarem, ogromni pritisak od strane navijača Veleža pa i ljudi bliskih klubu, te negativna serija od 14 zvaničnih mečeva bez pobjede, teško da su ga ostavili ravnodušnim. Ipak, negativna serija je prekinuta pa sada i Osim, a i fudbaleri Veleža mogu  se mnogo mirnije spremati za naredna iskušenja.

Na kraju dodajmo da Velež u narednom 5. kolu gostuje u Trebinju kod Leotara, a prije gradskog derbija sa Zrinjskim koji je na rasporedu u 6. kolu odigrat će zaostali domaći duel iz 2. kola sa Igmanom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.