"Moj najinteligentniji potez"

Odbio je ponudu Manchester Uniteda, pa postao James Bond

Edmir Škorić

Nedavno je u 90. godini preminuo škotski glumac Sean Connery.

Connery je bio prvi koji je portretirao kultnog fiktivnog britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda, glumeći u sedam filmova o Bondu između 1961. i 1983. godine.

Connery je mogao da ima potpuno drugačiju karijeru da je ostvario vlastite ambicije da igra nogomet. On je na početku svoje karijere imao mogućnost da odabere: Manchester United ili profesija glumca.

Naime, početkom 50-ih igrao je za poluprofesionalni škotski klub Bonnyrigg Rose, nakon čega je dobio ponudu East Fifea, nižerazrednog kluba u njegovoj zemlji. Na kraju ga je čak primijetio i tadašnji menadžer Manchester Uniteda Matt Busby, koji je bio toliko impresioniran njegovim nogometnim umijećem dam u je ponudio ugovor.

“Stvarno sam želio prihvatiti jer sam volio nogomet", rekao je Connery za časopis Mud and Glory 2005. godine, dodavši:

"Ali shvatio sam da vrhunski nogometaš može biti tek nešto iznad 30 godina, a već sam imao 23. Odlučio sam da postanem glumac i to se pokazalo kao jedan od mojih inteligentnijih poteza".

I čini se da je zaista pogodio s izborom. Osim u ulozi Jamesa Bonda, imao je i nezaboravne uloge u filmovima kao što su Indiana Jones i posljednji križarski pohod, Lov na Crveni oktobar i Stijena.

Connery je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca 1987. za čikaškog policajca Jima Malonea u filmu Nedodirljivi.

Glumac je volio i tenis, što je pokazao svojim redovnim posjećivanjem turnira US Open u New Yorku.

Na US Openu 2012. Connery i bivši menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson upali su na konferenciju za novinare Andyja Murraya, nakon što su navodno popili nekoliko čaša vina.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.