Fenomenalna igra bh. košarkaša

Noć za pamćenje u paklu Skenderije: Bosna i Hercegovina u nestvarnom meču srušila Francusku!

Midhat Šljivak, foto: T. Hebib

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Skenderiji Francusku nakon produžetka rezultatom 96:90 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Odigrao je bh. tim večeras zaista fenomenalan meč i došao je do velikog trijumfa kojim su najavili Eurobasket.

Francuzi su u Sarajevo došli kao apsolutni favoriti, ali su kao i u meču protiv Češke imali jako loše otvaranje susreta.

Iskoristio je to bh. tim. Jusuf Nurkić i John Roberson su vodili igru nacionalnog tima BiH i nakon prve dionice bilo je plus 14 u korist naše selekcije, 28:14.

Francuzi očekivano 'pale motore' u drugoj dionici. Razlika bh. selekcije počela se topiti, pa je na minut i po do kraja prvog poluvremenima poenima Thomasa Heurtela Francuska došla do prvog vodstva, 40:38.

Do kraja druge dionice prednost Francuske se povećala na plus osam u korist gostujuće selekcije, 46:38.

Francuzi su početkom treće dionice otišli na plus 12 (51:39), ali zatim kreće nevjerovatna serija bh. selekcije.

Potpuno su izabranici Adisa Bećiragića zaustavili francuske zvijezde. Gotovo devet minuta u trećoj dionici Francuska je ostala bez poena, to je BiH tim iskoristio za seriju od 20:0 i prednost od osam razlike na ulasku u zadnju dionicu (59:51).

Održavali su košarkaši Bosne i Hercegovine prednost u posljednjoj dionici, bilo je i plus 10, ali s dvije vezane trojke u nekoliko sekundu Evan Fournier smanjuje razliku na samo minus tri, 69:66 na pet minuta prije kraja.

Međutim, ekipa Adisa Bećiragića nije klonula duhom. Podrška s tribina i velika borba nosili su momke na parketu i održavali su stečenu prednost.

Potom su uslijedile neke nevjerovatne sudijske odluke. Svirali su sve u korist protivnika koji se na minut do kraja vraća u meč, te zakucavanjem Fourniera na četiri sekunde prije kraja dolazi do izjednačenja 76:76. Roberson nije uspio da pogodi šut za pobjedu i otišlo se u produžetak.

Nije selekcija BiH poklekla u dodatnih pet minuta. Nastavili su sa odličnom igrom, ali Francuska je na 30 sekundi do kraja ponovo uspjela nekako da se vrati i poenima Goberta da dođe do 83:83.

Na tri sekunde prije kraja greška Goberta. Napravio je prekršaj u napadu, ali bilo je premalo vremena da se nešto napravi u napadu i meč je otišao i u drugi produžetak u kojem zbog pet ličnih nismo mogli računati na Jusufa Nurkića.

Roberson je preuzeo dosta toga na sebe. BiH je igrala fenomenalno, posebno Kamenjaš u defanzivi, a zatim Lazić trojkom završava posao i lomi meč.

Jusuf Nurkić je s 21 poenom predvodio bh. tim u ovom meču, Roberson je imao 18, a Musa 17. Kod Francuza Evan Fournier je ubacio 24 koša.


Kvalifikacije za SP:

BiH - Francuska 96:90pp (28:14, 10:32, 21:5, 17:25, 7:7, 13:7)

BiH: Halilović 10, Lazić 9, Musa 17, Nurkić 21, Roberson 18, Atić, Čampara, Gegić 9, Kamenjaš 9, Penava, Sulejmanović 1, Vrabac.

Francuska: Fournier 24, Gobert 10, Heurtel 11, Tarpey 8, Yabusele 14, Albicy 2, Cordinier 2, Jatieh, Luwawu-Cabarrot 4, M'Baye 5, Okobo 5, Poirier 4.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.