City Football Group ne staje

Vlasnici Cityja spremili "vreće miliona": Sprema se kupovina i 13. kluba

Eldar Ganibegović

City Football Group, konzorcij koji posjeduje i prvaka Engleske Manchester City, namjerava kupiti još jedan klub.

U saopštenju je ovaj konzorcij naveo da je za 90% dionica brazilskog kluba Esporte Clube Bahia ponudio iznos od jedne milijarde brazilskih reala (oko 196 milliona eura).

Nedavno je Brazilski nogometni savez dopustio klubovima da razgovaraju o mogućim prodajama, uključujući strane investicijske fondove.

Najvjerovatnije će ponuda CFG-a biti prihvaćena, s obzirom na to da je uprava kluba iz Bahije prvobitno za prodaju dionica tražila 650 miliona brazilskih reala (oko 127,5 miliona eura).

EC Bahia je klub s 91-godišnjom tradicijom u Brazilu. Momčad trenutno igra u drugoj ligi, a iz tamošnje Serije A je ispala 2021. godine. 

Bahia je dvaput osvojila nacionalno prvenstvo (1959. i 1988. godine). Klub igra na modernom stadionu od 47.000 sjedala izgrađenom 2013. uoči Svjetskog prvenstva koje se u Brazilu odigralo 2014. godine. 

Ako uprava kluba iz Bahije prihvati ponudu City Football Groupa, konzorcij će u svom portfelju imati 13 nogometnih klubova.

Ostali klubovi u vlasništvu City Football Group su:

Manchester City (aktuelni prvak Engleske), New York City FC (SAD), Melbourne City (Australija), Montevideo City Torque (Urugvaj), Girona (Španjolska), Sichuan Jiuniu (Kina) , Mumbai City (Indija), Club Bolivar (Bolivija) , Lommel SK (Belgija), Yokohama Marinos (Japan), Troyes (Francuska) i Palermo (Italija).

Inače, City Football Group je u vlasništvu šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čije se bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.