Oglasila se krovnna kuća bh. fudbala

Savez tvrdi da je CAS odbio Veležovu službu, objavljena i visina kazne

Admin Čaušević

Sportski sud u Lozani donio je presudu o slučaju FK Velež i Šemsudin Hasić protiv NFSBiH. Nakon mostarskog kluba stiglo je i saopštenje o presudi iz krovne kuće bh. fudbala. 

Na osnovu dva saopštenja može se zaključiti da su u Lozani vođena dva različita postupka te da je CAS donio po jednu presudu u korist obje strane.

NFSBiH je izadao saopštenje u kojem se navodi da je CAS presudom odbio žalbu te da će Hasić morati platiti 2.000 KM, a FK Velež 2.500 švicarskih franaka i to na račun Saveza.

"Danas je u NS/FS BiH dostavljena odluka Međunarodnog arbitražnog suda za sport (CAS) iz Lozane, po žalbama FK „Velež“ Mostar i Šemsudina Hasića na odluke Apelacione komisije NS/FS BiH.

Rješavajući predmet, a u okviru svojih nadležnosti, Međunarodni arbitražni sud za sport u Lozani je donio odluku kojom se žalba FK „Velež“ Mostar odbacuje u cijelosti. Šemsudin Hasić se kao odgovorna osoba u klubu proglašava krivim zbog kršenja člana 59. stav 1. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH, te se obavezuje platiti novčanu kaznu u iznosu od 2.000 KM.

Troškove arbitražnog postupka po žalbi na odluku Apelacione komisije NS/FS BiH u cijelosti snosi FK „Velež“ Mostar. Klub je dužan uplatiti novčani iznos od 2.500 CHF na račun NS/FS BiH. Međunarodni arbitražni sud za sport je u cijelosti odbacio zahtjeve Šemsudina Hasića i FK „Velež“ Mostar za finansijsku odštetu", naveli su iz Saveza.

Podsjećanja radi, nešto ranije je saopštenje izdao i FK Velež gdje je navedeno kako je Hasiću ukinuta supenzija na obavljanje pozicije predsjednika mostarskog kluba odnosno bilo koje druge funkcije vezane za fudbal u našoj zemlji.

"Iz švicarske Lozane je danas stigla presuda Suda za sportsku arbitražu (CAS) kojom je u potpunosti ukinuta suspenzija gospodinu Šemsudinu Hasiću na obavljanje pozicije predsjednika FK Velež Mostar odnosno bilo koje druge funkcije vezane za fudbal u našoj zemlji, a koju je donio Fudbalski/Nogometni savez BiH.

Podsjetimo, suspenziju je Hasić dobio nakon prekinute utakmice između Veleža i banjalučkog Borca, igrane u septembru 2021. godine. Također, presudom je F/NS BiH naloženo da je dužan platiti troškove arbitraže CAS-a.

Više informacija i detalje presude CAS-a po ovom slučaju donosimo uskoro na službenim internetskim stranicama FK Velež Mostar", saopšteno je iz mostarskog kluba.

FK Velež i Šemsudin Hasić su se CAS-u žalili nakon odluke Saveza da se poslije prekinute utakmice Velež - Borac igrane u septembru 2021. godine mostarski klub kazni sa šest utakmica igranja van Mostara, zatim sa oduzimanjaem tri boda te sa novčanom kaznom od 10.000 KM, a Hasić sa dvije godine zabrane obavljanja funkcija u bh. fudbalu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti