Luka Menalo po prvi put starter nakon 3. kola HNL-a i utakmice s Istrom u julu 2022. godine.

Zmaj konačno starter

Menalo šansu iskoristio na sjajan način, ali zbog udarca u glavu nije mogao završiti meč

Eldar Ganibegović

Dinamo Zagreb je ostvario plasman u četvrtfinale Kupa Hrvatske, a u startnoj postavi Modrih konačno se ponovo našao bh. reprezentativac Luka Menalo, te je odigrao odličnu utakmicu i ukazanu priliku iskoristio na najbolji mogući način.

Danas je u okviru osmine finala Kupa Hrvatske zagrebački Dinamo slavio na Parku Mladeži protiv RNK Split s 1:3 i na taj se način plasirao u četvrtfinale takmičenja.

U startnoj postavi prvaka Hrvatske našao se, po prvi put nakon 3. kola HNL-a i jula mjeseca, sjajni bh. reprezentativac Luka Menalo koji je odigrao odličan meč.

Problemi za Dinamo u drugoj minuti. Ožegović je prošao kroz Dinamovu odbranu i gurnuo loptu pored golmana Zagorca, ali Šutalo izbija s gol-linije. 

Četiri minute kasnije Dinamo stvara prvu veliku priliku - preko Menala. Sjajno je naš reprezentativac ušao u šesnaesterac domaće ekipe i ubacio na drugu stativu gdje kasni Petković.

Poveo je Dinamo u 12. minuti. Josip Drmić se sjajno oslobodio svog čuvara i sjajnim udarcem s ivice kaznenog prostora pogodio suprotne rašlje.   Mogao je Dinamo već dvije minute kasnije do novog gola. Luka Menalo se našao u šansi, no blokiran je u posljednji trenutak.

Ako se nije desilo u 14., jeste u 19. minuti. Dinamo je uduplao prednost, a strijelac je na asistenciju Petkovića ponovo bio Drmić. 

Igrala se 25. minuta kada je Dinamo ponovo napravio sjajnu šansu preko Menala koji je pobjegao visoko postavljenoj odbrani Splita i digao publiku na noge gurnuvši loptu između nogu protivničkom fudbaleru, no samo minut kasnije ružne scene. 

Dogodio se strašan sudar Luke Menala i domaćeg golmana Vojnovića. Obojica su ostala ležati na podu, ukazivala im se pomoć, no na sreću obojica su nastavili utakmicu. Menalo je "nagrađen" žutim kartonom. 

Vraća se Split u 31. minuti. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca Ante Babić je bio sam na desetak metara od gola te pogodio za 1:2. 

Sva priča oko pobjednika završena je u 54. minuti. Bočkaj je ubacio iz slobodnjaka, Theophile glavom prebacuje na drugu stativu, a Šutalo zabija za konačnih 1:3. 

Još jedan težak sudar Menala i Vojnovića u šesnaestercu u 73. minuti. Menalo je krenuo na ubačaj, Vojnović je izašao s gola i u želji da boksa loptu raspalio Menala po glavi šakama. To je trebao biti čisti penal za Dinamo iako je Menalo u začetku akcije bio u ofsajdu koji nije sviran.

Tri minute kasnije Menalo je samo odšetao do klupe i nije mogao nastaviti utakmicu. Umjesto njega na teren je ušao Gurlica koji je tako debitovao za Dinamo. Nadamo se kako će sve biti u redu s našim Zmajem. 

Dinamo će u četvrtfinalu igrati protiv Lokomotive koja je bila bolja od Bjelovara rezultatom 0:1. 

Osmina finala Kupa Hrvatske:

Split - Dinamo 1:3 (Babić 31'; Drmić 12', 19', Šutalo 51')

RNK Split: Vojnović - Babić, Vukušić, Gale, Vojković - Mamić, Boiken - Ožegović, Tarabarić, Petrović - Andrić.

GNK Dinamo: Zagorac - Moharrami, Theophile, J. Šutalo, Ljubičić - Menalo, Brkljača, Mišić, Bočkaj - Drmić, Petković.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.