Bosna i Hercegovina ne pamti dominantniju ekipu od Zrinjskog i bit će prava šteta i razočarenje za bh. fudbal ukoliko Mostarci na ljeto ne osiguraju grupnu fazu nekog UEFA-inog takmičenja.

Okom statistike

U cijeloj Evropi samo je Barcelona bolja od Zrinjskog!

Eldar Ganibegović

Zrinjski je prošle sezone apsolutno dominirao u Bosni i Hercegovini i na krilima Nemanje Bilbije postao prvak države. Ove sezone ista repriza, samo što još više dominiraju jer su na pragu duple krune, a po jednom segmentu samo je velika Barcelona bolja od njih trenutno u Evropi.

Bh. fudbal ne pamti dominantniju ekipu od ove kakvu ima Zrinjski posljednje dvije sezone. Nakon što su prošle sezone furiozno postali prvaci Bosne i Hercegovine, isto to će učiniti i ove.

Sedam kola prije kraja prvenstva Plemići su prvi sa 63 boda, 17 više od drugoplasiranog Borca i titulu sigurno neće ispustiti.

U nevjerovatnoj su seriji od 14 pobjeda u zvaničnim utakmicama, te su na pragu duple krune. U prvoj polufinalnoj utakmici kupa su počistili Tuzla City s 0:3 i bit će favoriti u finalu kupa protiv koga god budu igrali, naravno pod pretpostavkom da Tuzlaci neće učiniti čudo i slaviti s nekom velikom razlikom u revanšu.

S 52 postignuta pogotka Zrinjski ima ubjedljivo najbolji napad u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Slijedi Sarajevo koje je postiglo 35, a zatim su tu Tuzla City i Sloga sa po 33.

Što se odbrane tiče, Zrinjski je najbolji i u tom segmentu. Primio je samo 12 golova, a drugu najbolju odbranu ima Velež koji je primio 11 više.

Ako ne računamo lige koje su tek počele, poput onih baltičkih, te rumunske, moldavske i sličnih, Zrinjski nakon Barcelone ima najbolju odbranu u Evropi po broju primljenih pogodaka.

Katalonski velikan primio je samo devet pogodaka u 28 odigranih utakmica u Primeri, a zatim slijedi Zrinjski s 12, koliko je primio i grčki Panathinaikos, te CSKA iz Sofije.

Levski je primio 13 pogodaka, a tu je u vrhu i Crvena zvezda koja je primila 14 pogodaka, AEK je 15 puta vadio loptu iz mreže.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Salzburg našeg Amara Dedića također je na ovoj listi sa 16 primljenih pogodaka, a makedonski timovi Struga i Shkendija primili su po 17, koliko i portugalska Benfica.

Jasno je da ova statistika ne znači puno kada je omjer kvalitete samih navedenih klubova u pitanju, no lijepo je vidjeti da se jedan bh. klub i prvak naše zemlje može staviti u istu rečenicu s velikanima poput Barcelone, Benfice, Panathinaikosa... 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.