Nisu uspjeli do samog kraja

Bajka Hajdukovih juniora prestala u finalu Lige prvaka: Doživjeli su potpuni debakl

Edmir Škorić

Juniori Hajduka imali su savršenu sezonu u Ligi prvaka i uspjeli su iznenađujuće doći do velikog finala, no u Ženevi ih je sa 5:0 razbio AZ Alkmaar.

Hajduk je izbacivao Šahtar, Borussiju Dortmund, Manchester City i Milan, ali zapeo je na posljednjoj stepenici i nije uspio da osvoji naslov evropskog prvaka u ovoj dobi.

Nizozemski AZ bio je prejak te je slavio sa visokih 5:0. AZ je do finala stigao preko Shamrock Roversa, Crvene zvezde, Eintracht Frankfurta, Barcelone, Real Madrida i Sportinga. Kada svi ti velikani nisu uspjeli da ih zaustave, potrudili su se da to ne urade ni Splićani.

Od početka je AZ prijetio, Hajduk se branio, ali je u završnici prvog dijela dosuđen penal. Buljan je pročitao stranu, ali udarac Addaija je bio neodbranjiv i AZ je poveo.

U nastavku se Hajduk otvorio, imao i neke šanse za izjednačenje, a onda u 70. minuti Poku zabija za 2:0 i tako na neki način ubija Hajdukove nade.

Poslije toga, splitski tim više nije imao ni motiva ni snage za preokret. U 76. minuti Brajković gubi loptu, Poku se sjurio na nepostavljenu odbranu Hajduka, odigrao dupli pas sa Meerdinkom i na kraju matirao Buljana.

Samo tri minute kasnije Meerdink je strijelac za 4:0. Napadač Alkmaara nakon asistencije odlučio je sam riješiti akciju za četvrti pogodak.

U 85. minuti Buljan dobro interveniše i spašava Hajduk petog gola, no ipak je ubrzo nakon toga Meerdink novim golom postavio visokih 5:0.

Mladi igrači Hajduka mogu da budu ponosni na ono što su napravili, a od početka su imali nevjerovatnu podršku sjajnih navijača, koji su ih pratili i na Poljudu i na dalekim gostovanjima, pa i danas u Ženevi.

Finale gledalo 7.000 navijača Hajduka

Finalni meč je privukao oko 12 hiljada gledatelja, od kojih je sedam hiljada navijalo za Hajduk. Utakmicu je gledao i hrvatski selektor Zlatko Dalić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i mnogi drugi uglednici.

Hajduk je bio deseti klub u finalu Lige prvaka mladih. UEFA je ovo takmičenje pokrenula 2013. godine.

U sezoni 2020./21. završnica nije odigrana zbog restrikcija vezanih uz koronavirus. Benfica i Chelsea čak su četiri puta igrali finale, Barcelona i Red Bull Salzburg po dva, a jednom su finale igrali Šahtar, PSG, Porto i Real Madrid. Chelsea i Barcelona osvojili su dvaput, dok su jedan put trofej podignuli Benfica, RB Salzburg, Porto, Real Madrid i AZ.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.