ARHIVA: Peljto sa Alispahićem, Kosorićem (Željezničar) i Sušićem (Sarajevo)

Najbolji bh. sudija sudi najveći bh. derbi

Peljti najveći bh. derbi: Kome je bio sretniji u ovoj sezoni - Sarajevu ili Željezničaru?

Adnan Beganović

Irfan Peljto je sudio pet utakmica u ovoj sezoni u kojima su jedan od aktera bili Sarajevo ili Željezničar. Zanimjljivo, na svih pet utakmica protivnici sarajevskim su bili hercegovački klubovi. A, kome je donio više sreće?

U okviru 31. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine snage će između ostalog odmjeriti Sarajevo i Željezničar. Najveći bosanskohercegovačlki derbi dolazi u pravom trenutku jer Sarajevo i Željezničar se bore za izlazak na evropsku scenu i meč koji će se igrati u petak, mogao bi dati odgovore na mnoga pitanja.

Čast da dijeli pravdu na največoj klupskoj utakmici u našem fudbalu pripala je najboljem bosanskohercegovačkom sudiji Irfanu Peljtu, što bi trebalo značiti, da se nakon njegovog posljednjeg sudijskog zvižduka neće pričati i pisati o dijeljenju pravde nego o onom što se moglo vidjeti na terenu s fudbalske strane.

Biće to Peljti 15 utakmica u sezoni na kojoj je glavni sudija, a u dosadašnjem dijelu prvenstva sudio je pet mečeva na kojim su jedan od aktera bili Sarajevo ili Željezničar, a više sreće "donio" je ekipi iz Titove 38/b.

Sarajevu je Peljto u aktuelnoj sezoni sudio dva puta i to protiv mostarskih klubova Veleža i Zrinjskog. Oba puta bordo tim je bio gost i u ta dva meča je osvojio četiri boda.

Sada već dalekog 19. septembra prošle godine Peljto je sudio meč Velež - Sarajevo koji je odigran u Gabeli i završio je bez pobjednika (1:1). Velež je poveo pogotkom Dženana Zajmovića, a za konačnih 1:1 je pogodio Ivan Ikić. Peljto je na tom meču podijelio devet žutih kartona, pet fudbalerima Sarajeva, a jedan manje Rođenim.

Drug meč na kojem je Peljto dijelio pravdu bordo timu odigran je prije petnaestak dana, a Sarajevo je u Čitluku savladalo novog-starog prvaka naše zemlje, mostarski Zrinjski rezultatom 3:2. Dva pogotka za Sarajevo je postigao Oliveira, dok je mrežu Zrinjskog pogodio i Varešanović. Za Plemiće su pogotke postigli Ćuže i Jukić. Tri žuta dobili su igrači Zrinjskog od čega dva (crveni) Barišić, dok je Peljto pokazao dva žuta kartona fudbalerima Sarajeva.

Željezničaru je Peljto sudio u tri navrata, a ekipa s Grbavice je u tim mečevima osvojila tri boda, odnosno dva puta su poraženi, dok su jednom slavili.

Na samom početku prvenstva, tačnije u avgustu prošle godine najbolji bh. sudija je pravdu dijelio na meču Velež - Željezničar u kojem su Rođeni slavili 3:1. Anđušić, Dejanović i Haskić su pogađali za Velež, Štilić za Željeznićar. Četiri žuta Peljto je dao igračima Veleža, a kod Željezničara je "požutio" samo Beganović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Početkom oktobra prošle godine Željezničar je na Grbavici pretrpio poraz u duelu sa Zrinjekim (0:1). Na centru je bio Peljto, a pogodak za Zrinjski je postigao Tičinović. Čak deset žutih kartona je podijelio na ovom meču, od čega tri fudbalerima Željezničara, a sedam gostima.

Posljednji, treći susret u kojem je sudio Željezničaru je onaj protiv Širokog Brijega odigran 22. aprila na Grbavici. Slavili su domaći 1:0 pogotkom Amoaha, a na ovom meču Peljto je podijelio devet žutih kartona od čega tri domaćinu, a šest gostima.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.