Nova odluka

Tri stranca u Premijer ligi, ali igrači sa prostora nekadašnje Jugoslavije su domaći

Adnan Beganović

Igrači sa prostora bivše Jugoslavije neće se više smatrati kao stranci u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Osim toga, svaki klub će moći u zapisniku imati tri igrača stranca (igrači van zemalja bivše Jugoslavije).

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donesena je odluka koja će sasvim sigurno u mnogome uticati na rostere ekipa u narednoj sezoni.

Naime, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici koja je u toku donio je novu odluku po pitanju stranih fudbalera u Premijer ligi.


Igrači iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije će se smatrati kao domaći, dok će svaki tim moći imati i tri stranca u zapisniku (igrači van zemalja bivše Jugoslavije).

Dakle, odluka o pet stranaca u zapisniku koja je bila na snazi i prema kojoj su igrači iz recimo Hrvatske ili Srbije smatrani strancima, je od danas van snage, a kako će to iskoristiti klubovi, pokazat će vrijeme.

Sigurno je da će oni sa dobrim skautingom imati ogromnu korist od ove odluke, kao i oni bogatiji, odnosno klubovi koji imaju mogućnost da dobro plate kvalitetne fudbalere iz regiona.

Zaštićeno godište

U narednoj sezoni doći će i do promjene pravila "zaštićenog godišta". U sezoni iza nas klubovi su u početnom sastavu morali imati dvojicu U-21 igrača s tim da je jedan morao biti na terenu cijeli meč. Klubovima se to pravilo nije previše sviđalo, a iz Saveza su odlučili da reaguju.

Od nove sezone će ovo pravilo biti promijenjeno. Dakle, od nove sezone klubovi će morati u prvih 11 morati imati jednog U-21 igrača uz to da jedan (ne mora biti onbaj koji počne meč) konstantno mora biti u igri.

Također, pored toga svaki klub će morati imati minimalno trojicu U-21 igrača u zapisniku za jednu utakmicu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.