Press konferencija FK Sarajevo

Dogan: Kakav pritisak? Pod pritiskom je rudar koji siđe u jamu i ne zna da li će živ izaći

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

FK Sarajevo sutra na Koševu od 20:30 sati dočekuje dobojsku Slogu u 1. kolu Premijer lige BiH, a na press konferenciji uoči tog susreta govorio je privremeni trener Sarajeva, Mensur Dogan.

"Na samom početku bih zaista prvo htio da izjavim saučešće u ime kluba i u svoje lično ime porodici preminulog trenera FK Sloga Doboj, Vedrana Sofića. Zaista jedan tragičan događaj, pogotovo što sam i poznavao tog čovjeka. Znam da se bavio uglavnom omladinskim fudbalom. Žao mi je što se to desilo i mislim da će to biti jedan događaj koji zaista teško pada svim ljudima iz Sloge i ovom prilikom im želim izjaviti saučešće", rekao je na početku Dogan.

"Što se tiče nas... Od posljednje utakmice koju smo igrali u Evropi, znate ishod, nakon toga ekipa je nastavila da radi i priprema se za prvenstvo. Sada je fokus samo na jednu stranu. Trenirali smo ovih dana, pripremali se. Svi su svjesni šta treba da se radi, apsolutno odigrati na pobjedu i to je jedino što želimo da pokažemo u ovom trenutku, da smo spremni za početak Premijer lige", kazao je Dogan, pa nastavio:

"Upoznat sam s ekipom s obzirom na to da i oni treniraju u kampu gdje treniraju i ove omladinske selekcije tako da bio sam u prilici da pratim i trenažni proces. Bio sam jedan dio priprema s prvom ekipom u Sloveniji. Gledali smo ove prve takmičarske utakmice. Mi imamo jedan problem što su recimo te utakmice uvijek na početku kada ekipa izlazi iz pripremnog perioda i baš prve zvanične utakmice su evropske gdje nemate pravo na grešku. Bilo je određenih problema na utakmicama, neke okolnosti su išle u prilog protivniku, neke momente dominacije nismo realizovali, to nas je u konačnici koštalo. Ima tu stvari na kojima smo radili. Ne bih išao u detalje jer protivničke ekipe i protivnici prate ono što se govori, ali mislim da smo se na dobar način pripremili za ovu utakmicu."

Zatim je Dogan govorio o dominaciji Sarajeva na pripremama i uporedio sa sadašnjim stanjem:

"Razlika je u tome što se ove utakmice pikaju, a one se manje pikaju. Pripremne utakmice su pripremne utakmice. Naravno da nikad način i psihološki pristup nije isti. Na utakmicama koje nemaju rezultatski značaj igrači igraju s jednom mentalnom slikom u glavi, dok je već utakmice koje odlučuju o tome da li ćete proći ili ne u Evropi, nose veći psihološki pritisak. To je razlog što se nije igralo istim kvalitetom na pripremama i u Evropi. To je jedna stvar koja može pomoći svima u klubu da bolje procjenjuju kvalitet igrača koje imamo. Upravo takmičarske utakmice su utakmice koje daju puni fudbalski ambijent i one najbolje otkrivaju sve kvalitete i mane igrača koje imate. Mislim da ove utakmice u Evropi klub treba da iskoristi na način da napravi dubinsku analizu svih igrača iz kadra kako bi se za prvenstvo selektirala najbolja ekipa koja može da odgovori na najbolji način."

O zdravstvenom biltenu i fizičkoj spremi kazao je:

"Imamo tu par igrača koji vuku neke povrede i za koje ćemo vidjeti u toku sutrašnjeg treninga da li će biti sposobno da nastupe na utakmici. Neki igrači imaju da završe neke administrativne stvari i ukoliko one budu gotove, tada ćemo moći računati na njih. Igrački kadar će zavisiti i od zdravstvenog biltena i od administrativnih stvari, ali i od trenutne forme i toga šta su igrači pokazivali u prethodnom periodu."

Mogu li se očekivati neki juniori u početnom sastavu?

"Oni su u ozbiljnoj konkurenciji. Odluka o prvih 11 će biti donesena nakon večerašnjeg treninga. Nekad se može desiti da računate na nekog igrača i baš na zadnjem treningu da se desi nešto, tako da je to nešto što ne možete uraditi prije no što završite zadnji trening. Neki igrači iz Akademije će ozbiljno konkurisati i u toku prvenstva, pa čak i za ovu prvu utakmicu."

Kako su igrači podnijeli ispadanje iz Evrope?

"Kada je u pitanju fudbal, možda se o pritisku previše priča. Pod pritiskom je rudar svaki dan koji silazi svaki dan u jamu i ne zna hoće li živ izaći, a treba da zaradi platu. Fudbaleri ne bi trebali da imaju toliki pritisak, ukoliko posjeduju kvalitet. Po meni ta očekivanja koja se postavljaju pred ekipu su nešto sasvim normalno i sad je pitanje kako koji igrač odgovara na to. Ukoliko ima samopouzdanje i vjeruje u sebe, jedva će čekati narednu utakmicu i protivnika i jedva će čekati da pokaže kakav je igrač. Pravi problem s pritiskom nastaje kod onih koji nemaju kvalitet. To je problem fudbala i zbog toga će upravo nama odgovor na to pitanje biti temelj za selekciju naših igrača i za ubuduće ko će dolaziti u Sarajevo i ko će tu ostati. Mi očekujemo da jedva čekaju da izađu na teren i da pokažu protivniku da su bolji, da je igranje na Koševu još samo jedan dodatni stimulans i dodatna vanjska motivacija pored one unutrašnje koju oni trebaju sami da imaju. Priča o pritisku za mene ne treba da se potencira. Ne priznajem tu vrstu priče kada su u pitanju igrači Sarajeva."

Ako Sarajevo u narednom periodu ne riješi pitanje trenera, da li je Dogan spreman ostati?

"Ja nemam ambiciju da ostanem kao šef stručnog štaba i mislim da je najbolje rješenje da klub nađe nekog trenera koji se orjentisao ka profesionalnom fudbalu. Ja sam se posvetio radu u omladinskom fudbalu, a ovu sam ulogu prihvatio na zahtjev kluba jer je to bilo najlogičnije rješenje u ovom trenutku. Mislim da imenovanje novog trenera bi trebalo da se obavi što je moguće brže. Razgovara se s kandidatima, traži se najbolje rješenje i ja se nadam da će to što prije biti urađeno."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Otkrio je još nakon toga da administrativne probleme imaju Viveros i Peneranda, dva Južnoamerikanca koja su stigla na Koševo ovog ljeta.

Glavni sudija sutrašnjeg meča je Musa Mateo iz Čitluka, a pomoćnici su mu Aleksandar Smiljanić iz Laktaša i Tarik Mulasmajić iz Tešnja. Četvrti sudija je Ermin Sivac iz Zenice.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.