Još jedan senzacionalan transfer?

Drugoligaš dovodi De Bruynea: Prije nego pomislite da je ludost, morate saznati ko stoji iza kluba

Edmir Škorić

Velika fudbalska zvijezda Kevin De Bruyne (32) mogao bi da zaigra u drugoj ligi. To zaista zvuči nevjerovatno, s obzirom da je reprezentativac Belgije (i dalje) jedan od najboljih evropskih veznjaka i član aktuelnog engleskog i evropskog prvaka Manchester Cityja.

Na prvu sve zvuči potpuno nemoguće i ludo, ali zaista nije. Dovoljno je reći da iza drugoligaške ekipe stoji Aramco, financijski jaka naftna kompanija.

Aramco planira da učini velike stvari sa Al-Qadsiahom, klubom koji igra u 2. ligi Saudijske Arabije. Naravno, prvo je plan ući u viši rang, a onda se takmičiti sa tamošnjim velikanima i igrati protiv zvijezda kao što su Cristiano Ronaldo, Sadio Mane, Karim Benzema i ostali.

Al-Qadsiah trenutno igra za promociju u drugoj saudijskoj ligi (3. mjesto na tabeli). Investitor svakako želi da napravi senzacionalne transfere, a navodi se da je De Bruyne prvi na toj listi želja.

Puno je glasina iz Saudijske Arabije, ali ima i vrhunskih transfera. Od dolaska superzvijezde Cristiana Ronalda (38), mnogi su ga slijedili (Neymar, Benzema, Mane, ...). Ne može se isključiti da će i De Bruyne preseliti u pustinju - pogotovo jer je njegova budućnost u Manchester Cityju jako upitna.

Belgijanac još ima ugovor do 2025. godine, a prema pisanju medija, šefovi kluba žele da razgovaraju o produženju tek kada De Bruyne ponovo bude spreman.

De Bruyne se vraća početkom 2024.

Trenutno je izvan terena zbog pokidanog mišića i neće se vratiti do početka 2024. godine. U tekućoj sezoni upisao je samo dva nastupa i ima jednu asistenciju.

De Bruynea njegov trener Pep Guardiola jako cijeni i smatra fudbalskim genijalcem, što on zapravo i jeste. Ima 96 golova i 153 asistencije na 358 utakmica za Građane, no i on polako ulazi u godine i prije ili kasnije morat će da donese odluku o odlasku u neke bogate zemlje gdje će za kraj karijere napuniti bankovne račune.

U saudijskom klubu Al-Qadsiah, De Bruyne bi bio neprikosnovena zvijezda. Tržišna vrijednost tima trenutno je oko 15 miliona eura.

U timu je nekoliko stranaca sa kojima bi se De Bruyne mogao sporazumjeti, prvenstveno Nijemac Alexander Hack koji je doveden iz Mainza. Na golu je Joel Robles, Španac doveden iz Leedsa, a tu je i njegov sunarodnjak Alvaro Gonzalez. Argentinac Luciano Vietto takođe je član ove ekipe, a on je doveden iz Al Ahlija bez odštete. Senegalac Mbaye Diagne kupljen je za 2 miliona eura od turskog Karagumrukspora.

Sve je veći broj fudbalskih majstora i zvijezda koje napuštaju Evropu i odlaze u bogatu arapsku zemlju, vidjet ćemo da li je došlo vrijeme i za De Bruynea.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.