Mladi Šabić bi mogao imati sve minutažu u budućnosti

Glavni dio priprema prema svemu sudeći u Međugorju

Danas prozivka na Grbavici, Akrapoviću su pojačanja itekako potrebna

Samir Mlaćo, foto: T. Hebib

FK Željezničar je u ponedjeljak dobio novog šefa struke, te Plavi spremni kreću u drugi dio sezone. Bilo je veoma burno u prvom dijelu sezoone, iako je sve krenulo na najbolji način.

Nermin Bašić je sa ekipom sjajno odigrao Evropu, savladan je zatim i banjalučki Borac u partiji za pamćenje (2:0), no ubrzo velika kriza rezultata. Plavi za čitavu polusezonu nisu mogli osvojiti ni bod u gostima, stigao je zatim saudijski stručnjak Al Tuwaijri, ali nije se proslavio.

Saudijac je u pet utakmica osvojo tek jedan bod, a u četiri meča je njegov tim poražen. Time je trener bez gotovo ikakvog iskustva Plavima zadao nove probleme, a zatim u zimskoj pauzi "pobjegao" kući.

Željezničar se našao na mukama pred početak pripremama, a zatim je za trenera imenovan Bruno Akrapović. Nije tajna da su Plavi imali dogovor sa Ivicom Barbarićem, no Barbarić se u posljednji čas predomislio i očigledno dobio poruku sa Grbavice da mu to u ovom trenutku nije dobar potez.

Izbor je na kraju pao na Akrapovića koji je duži period bez posla, a tokom evropskih utakmica Željezničara, viđali smo ga na Grbavici.

Danas će Akrapović obaviti prozivku u 13 sati na terenu sa umjetnom travom stadiona Grbavica, te će tako i zvanično započeti pripreme Željezničara. Kada su odlasci u pitanju, Plave su do sada napustili Edin Rustemović, Aleksandar Kosorić, Irfan Jašarević i Brazilac Allyson, dok je jedino novo ime za sada Harun Karić.

Karić je mladi reprezentativac naše zemlje, posljednji angažman je imao u Lokomotivi iz Zagreba, no nije dobio šansu. Sigurno će pojačanja na Grbavici biti, posebno se to odnosi na poziciju lijevog beka, ali i vezni red.

Akrapović će uskoro odrediti i svoje pomoćnike, te krenuti sa radom, a Plavi će glavni dio priprema prema trenutnom planu odraditi u Međugorju.

Akrapovićevi posljednji angažmani kratko trajali

Treba istaći da je Akrapović kao trener promijenio veliki broj klubova, a sada se definitivno prihvatio jako teškog posla. Željezničar ima izrazito težak raspored u četiri kola, a svaki novi kiks donio bi i nove probleme.

Posljednji angažman bivši bh. reprezentativac imao je na Kipru, tačnije u drugom rangu te zemlje, ali nakon deset utakmica postao je bivši.

Prije toga je bio i u Saudijskoj Arabiji, tek osam puta je vodio Al Wehdu i zatim je saradnja završena. U Makedniji je na 25 mečeva bio trener Shkendije, a najduže se zadržao u Lokomotivu iz Plovdiva, klubu iz Buarske gdje je bio tri godine i definitivno skrenuo pažnju na sebe.

Radio je i u CSKA Sofiji, ali i RNK Split, NK Solin..., a povezivao se i sa FK Sarajevo. Navodno je imao pozive prvog čovjeka bordo kluba Ismira Mirvića kada je bio u Saudijskoj Arabiji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dva puta je osvajao Kup Bugarske, jednom Superkup Gibraltara, te Superkup Bugarske. I u Makedoniji je osvojio Kup te zemlje, a na Grbavici ga očekuje borba za opstanak i poseban izazov.

Da li je spreman na to, odnosno da "probudi" ekipu i donese nešto novo, pokazat će vrijeme.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.