Hrvatska

Počela prodaja dionica u Hajduku

Nakon nekoliko mjeseci pripreme počela je prodaja dionica Hajduka, koja će biti organizirana u pet krugova. Sportsko dioničko društvo Hajduk će upisom u sudski registar početi s radom.

U prvom krugu se upisati može tek jedan dioničar, a to je Grad Split s pravom na kupnju dvije hiljade dionica u ukupnoj vrijednosti od milion kuna. Lokalna vlast će tako postati većinski vlasnik Hajduka. Zanimljivo je kako će buduća Skupština dioničara odlučivati o tome hoće li dionice izaći na Zagrebačku burzu.

U drugom krugu pravo na kupnju ima 16 hiljada članova kluba. Svaki član može kupiti maksimalno deset dionica, a cijena jedne je 500 kn. U trećem krugu pravo kupnje će imati svi navijači Hajduka. Svaki građanin Hrvatske će dionice moći kupiti u četvrtom krugu od 3. do 11. septembra.

U slučaju prodaje svih dionica dugovi će se dokapitalizacijom pretvoriti u udjele u vlasništvu, a Grad Split će preuzeti dug prema Republici Hrvatskoj.

Već su poznata i četvorica budućih dioničara. To su Slaven Bilić, Igor Štimac, Aljoša Asanović i Alen Bokšić, koji su 2001. godine uložili u klub po milion i 500 hiljada eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.