Krzysztof Holowczyc i Jean-Marc Fortin

Nova etapa, nove nesreća

Promjene u poretku, Francuz u bolnici

M. Maksimović

Španjolac Nani Roma (Mini) u konkurenciji automobilista i Francuz Cyril Despres (KTM) u konkurenciji motociklista pobjednici su treće etape Dakarskog relija vožene od San Rafaela do San
Juana u Argentini u dužini od 499 kilometara.

Etapnu pobjedu je u konkurenciji automobila ostvario Španjolac Nani Roma s vremenom 2:26:51, dok je do utorka vodeći Stephane Peterhansel tek kao sedmi prošao ciljem sa šest minuta i 23 sekunde zaostatka.

Ispred njega su još bili Poljak Krzystof Holowczyc, zatim branitelj naslova Nasser Al-Attiyah, Južnoafrikanac Giniel de Villiers, Robby Gordon i Argentinac Orlando Terranova. Poljak Kryzystof Holowczyc je zaostao za Romom minuti i devet sekundi, ali je zahvaljujući slabom nastupu Peterhansela preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Holowczyc i Belgijanac Fortin u Miniju imaju 54 sekunde prednosti ispred Gordona i Campbella u Hummeru.

Baš kao i Petrhansel, nešto slično je u ovoj etapi doživio Marca Coma koji je tek šesti zaključio etapu sa više 13 minuta lošijim vremenom od etapnog pobjednika Cyrila Despresa.
Despres je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, Coma je drugi, Francuz Casteu treći. Coma za Despresom kasnim 10 minuta.

Tokom treće etape dogodila se nova nesreća. Francuz Sebastien Coue je pronađen bez svijesti u pješčanim dinama. Ostaje dileme da li Francuz jednostavo srušio sa motocikla, ili je ipak radi o nekom težem padu. Činjenica da je ostao ležati na suncu pri ekstremno visokim temperaturama, pa je na kraju završio u bolnici na odjelu intenzivne njege.


Rezultati:


Automobili
1.Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) 2:26:51
2.Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Polj/Bel/Mini) 1:09
3.Nasser Al-Attiyah/Lucas Cruz (Kat/Špa/Hummer) 1:29
4.Giniel de Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Njem/Toyota) 1:33
5.Robby Gordon/Johnny Campbell (SAD/Hummer) 2:08
6.Orlando Terranova/Andy Grider (Arg/SAD/Toyota) 6:08


Ukupni poredak
1.Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Polj/Bel/Mini) 5:51:06
2.Robby Gordon/Johnny Campbell (SAD/Hummer) 54
3.Giniel de Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Njem/Toyota) 1:40


Motociklisti:
1.Cyril Despres (Fra/KTM) 3:48:38
2.Frans Verhoeven (Niz/Sherco) 8:37
3.Paulo Goncalves (Por/Husqvarna) 8:39
4.Helder Rodrigues (Por/Yamaha) 10:03
5.Alain Duclos (Fra/Aprilia) 11:12
6.David Casteu (Fra/Yamaha) 11:42

Ukupni poredak:
1.Cyril Despres (Fra/KTM) 7:31:42
2.Marc Coma (Špa/KTM) 10:12
3.David Casteu (Fra/Yamaha) 17:16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.