Zildžić sa šampionskim pojasom nakon pobjede protiv Moraisa

Salko Zildžić specijalno za SportSport.ba

Od dječaka karatiste, do kickbox šampiona

Nakon što je prije desetak dana, bh. kick-bokser Salko Zildžić, u tuzlanskom Mejdanu poražen od Francuza, Abdelrahima Chafaya i na taj način izgubio titulu profesionalnog svjetskog prvaka WAKO pro asocijacije u disciplini low kick, razgovarali smo sa našim poznatim borcem o tome meču, ali i o svemu ostalom vezanom za njegovu karijeru.

Prošlo je nekoliko dana od borbe sa Francuzom Chafayem, u kojem ste doživjeli dosta nesretan poraz, kakvi su utisci sada?

"Što se tice utisaka sa nedavno održane manifestacije i samog toka meča , moram reći da i danas teško pomišljam o meču i ishodu, ali sam svjestan šta se dogodilo, kao i vjerovatnih uzroka i razloga, koji su na neki način odredili da se meč završi po mene prilično nesretno, a za Francuza sretno. Svojim nastupom nisam zadovoljan, ali najvjerovatniji uzrok poraza je preveliki udio u organizaciji same manifestacije, kao i popriličan umor, emocionalni i fizički od same organizacije u kojoj sam učestvovao, tako da se nisam uspio dovoljno psihički pripremiti za meč i sve ono što se u meču može desiti. U meč sam ušao previše "rutinski"  i to me na kraju skupo koštalo."

Poznato je da ste prvobitno trebali imati meč sa Slovakom, Marcelom Jágerom, za koji ste se dugo pripremali i koji je odustao od meča u Tuzli nekoliko sedmica prije najavljene borbe. Da li vas je i to možda malo poremetilo?

"Mislim da promjena protivnika, nije mnogo utijecala na tok priprema, a glavni razlozi lošeg rezultata, bez obzira na dobru prvu rundu, vezani su za veliko breme koje sam imao organizacijom meča, pripremama takmičara kluba, pa na kraju i samim mojim pripremama i naravno svih problema koji se javljaju prilikom organizacije i ućešća na ovakvim takmičenjima."

Odmah po završetku meča, pozvali ste Chafaya na revanš, na koji je on i pristao. Da li je poznato kada bi se to moglo desiti i gdje?

"Što se tiče revanša, naravno da ga priželjkujem, a datum i vrijeme još nisu poznati. Potrebno je neke stvari reorganizirati i ukoliko opet, mi, budemo morali organizovati taj meč, mnogo toga treba postaviti na drugačiji način. Naravno da ćemo tražiti i povoljne uvjete i mogućnost da neko drugi promovira meč, kako bih onda mogao samo razmišljati o borbi i nastupu."

Da se vratimo na sami početak vaše karijere, kako je sve počelo i otkud Salko u kickboxu?


"Gledajući akcione filmove, poželio sam da izvodim sve one poteze i udarce, koje su izvodili glumci poput Jean-Claude Van Dammea, Chuck Norisa, Brce Lee-a...Želio sam na neki način, kada je potrebno, tu vještinu da upotrijebim i da zaštitim sebe i slabije i tako sam počeo trenirati karate u rodnoj Vlasenici kada sam imao osam godina, što je na neki način odredilo moju sportsku karijeru, koja se nastavlja u Tuzli nakon progona i odlaska iz Vlasenice, 1995. godine u sekciji kluba Zmaj od Bosne, koja je kasnije  prerasla u KBV "Hajrudin Mešić" a danas nosi naziv Flek Tom-Cat." rekao je naš borac, dodavši:

"Počeo sam kao karatista, završio kao kickboxer, a prvi nastup sam imao 1998. godine. Već naredne godine sam bio na svjetskom prvenstvu u Italiji, gdje osvajam 3. mjesto u full contactu.Nakon toga, 2000. godine postajem juniorski prvak svijeta u Ukrajini, a uporedo s tim,  već počinjem raditi i prve profesionalne mečeve (bez opreme). U maju 2004. godine,  postajem profesionalni prvak Evrope, a u decembru i profesionalni svjetski prvak. 2005. godine na Svjetskom amaterskom prvenstvu u Maroku, osvajam zlatnu medalju u kategoriji do 86 kg. Nakon toga, uslijedila je odbrana naslova 2006., te legandarni  tromeč sa Crnogorcem, Ivanom Strugarom, nakon čega vraćam pojas u Zenici, pobjedom protiv Portugalca Alberta Moraisa, sve do ovga posljednjeg meča."

Najdraži trenutak u karijeri?

"Pobjeda u Tuzli i povrat šampionskog pojasa od Ivana Strugara. Taj meč sam radio pod obećanjem da ću pobijediti i to je bilo veliko opterećenje za mene, a kada sam ispunio obećanje, bilo mi je mnogo lakše ."

Kada niste u ringu i kada imate slobodnog vremena, kako provodite dane?


"Kada nisam u ringu, onda treniram druge. Uglavnom su to uobičajene obaveze kod kuće, oko kluba, te određene društvene obaveze. Slobodnog vremena je vrlo malo."

Salko je u sretnom braku i porodični je čovjek. Do kada se mislite aktivno baviti kickboxom, šta vas motiviše i da li imate neki neostvareni cilj i planove u budućnosti?

"Bračni i porodični život toplo preporučujem omladini, jer ništa se ne može porediti sa osjećajem roditeljstva i obaveze prema osobi koju volite. Kickboxom ću se vjerovatno još dugo baviti, ako Bog da, samo je pitanje u kojoj ulozi. Iskreno, ova trostruka me već pomalo zamara, tako da ću ubrzo morati odlučiti kako dalje."

Poznato je da dosta svoga znanja i iskustva, prenosite na mlade boksere i sportiste. Imate li neku poruku za te mladiće i uopće za mlade ljude?

"Poruka za mlade je jednostavna. Mladost brzo prođe, potrudite se nešto ostaviti iza nje, da vam olakša starost, a upotpuni mladost. Znanje, lijep odgoj, zdrav i jak duh....vrijedi se potruditi." rekao je za naš portal Salko Zilldžić, jedan od najboljih boraca u regiji, koji je svojim načinom života i uspješnom sportskom karijerom, postao uzor mnogim mladim ljudima i borcima.




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.