FIA ostaje pri svom, Mercedes ne krši pravila

Lotus se žalio, ali uzalud

M. Maksimović

Tri dana prije utrke za VN Kine, ekipa Lotusa je podnijela službeni protest FIA-i zbog Mercedesovog zadnje krila.Iz Lotusa su reagovali iako su delegati FIA-e dozvolili Mercedesu korištenje takvog krila, jer je u skladu sa Tehničkim pravilnikom.

Pored toga u Lotusu upozoravaju na pasivni F-duct kojeg aktivira DRS, a koji je prisutan na bolidima Mercedesa.To je sistem koji je funkcionisao do sada uz pomoć vozača koji su otvarali i zatvarali kanal kroz koji prolazi zrak do zadnjeg krila, što je vrlo važno za bolide na pravcima. Taj sistem je zabranjen još prošle godine, a u Lotusu smatraju kako je ove sezone Mercedes pronašao kako da se provuče. Međutim, FIA je odmah reagovala, te je u startu odbacila ovaj službeni protest što je bilo i logično.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.