Statistički osvrt na utakmicu Leotar - Široki

Široki je znao iznenaditi na Policama

Edmir Škorić

Nogometaši Leotara i Širokog Brijega odmjerit će snage na Policama u okviru 10. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Hercegovački okršaj je ujedno i okršaj klubova iz sredine tabele, s tim što su igrači Leotara u boljoj poziciji od svog današnjeg protivnika, jer se nalaze na šestom mjestu sa 14 bodova, dok Širokobriježani imaju dva boda manje i zauzimaju deveto mjesto, što je svakako razočaravajuće za klub koji nas godinama predstavlja u Evropi.

 

S toga će Široki u Trebinju tražiti isključivo tri boda protiv ove sezone odličnog Leotara. Šta kaže statistika?

 

Ona je, sveukupno gledajući, na strani gostiju. Naime, u 20 dosad odigranih utakmica (od sezone 1994/95) Široki je 11 puta slavio, Leotar sedam, dok su tek dva puta susreti ova dva rivala završavali bez pobjednika. Zanimljivo, oba puta je bilo 0:0. 

 

Najveću pobjedu Leotar je nad Širokim ostvario 2003. godine i to rezultatom 2:0, dok je momčad s Pecare u maju ove godine s 5:1 pred svojim navijačima porazila Trebinjce. Širokobriježani su bili puno efikasniji sa 30 postignutih golova u tih 20 utakmica (1,50 u prosjeku), dok je na drugoj strani Leotar postigao 18 (0.90).

 

Ako gledamo samo susrete odigrane na Policama, bilo ih je ukupno 10, a u čak sedam navrata domaći su osvajali čitav plijen. Široki je u Trebinju slavio u sezonama 2009/10 (1:0) i 2006/07 (2:1).

 

U posljednjih pet susreta, Široki je efikasniji sa tri pobjede, Leotar je slavio jednu, a prošle sezone remizirali su rezultatom 0:0. 

 

Naravno, brojke ništa ne znače, Široki je blagi favorit na Policama, iako nema sumnje da ih čeka zahtjevan protivnik i morat će dati sve od sebe da se neporaženi vrate kući.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Sve dosadašnje utakmice Leotara i Širokog Brijega možete pogledati OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.