Borussija preko Shakthara u četvrtfinale

Borussija potopila Shakthar u Dortmundu

Midhat Šljivak

Fudbaleri Borussije iz Dortmunda savladali su večeras na svom Signal Iduna Parku Shakhtar iz Donetska sa 3:0 u revanš susretu osmine finala Lige prvaka, te su prošli među osam najboljih ekipa Evrope sa ukupnom pobjedom od 5:2.

Prvu ozbiljniju priliku imala je Borussija preko Lewandowskog, ali njegov udarac je Pyatov dobro odbranio. Nakon ove prilike uslijedila je prava uspavanka. Domaći tim je kontrolisao loptu, a u 31. minuti stigli su do zasluženog vodstva. Mario Götze je izveo korner, a Felipe Santana je najviši u skoku, te matira Pyatova za vodstvo Dortmunda od 1:0.

Samo šest minuta kasnije novi gol u mreži Shakthara. Lewandowski je odličnom loptom poslužio Götzea, koji postiže majstorski gol za ubjedljivu prednost od 2:0.

Jedinu priliku u prvom poluvremenu Shakthar je imao u sudijskoj  nadoknadi kada je Fernandinho dobro šutira, ali je njegov šut ispod prečke izvadio Roman Weidenfeller.

Shakhtar je dobro otvorio nastavak susreta. Douglas Costa je dobro pokušao u dva navrata, ali prvo Weidenfeller brani, a potom šut odlazi uz desnu stativu domaćeg golmana. Marco Reus je u 54. minuti uzvratio iz slobodnog udarca, a Pyatov je ovog puta bio siguran. Jakub Blaszczykowski je u 59. minuti riješio sve dileme oko pobjednika. Gundogan je šutirao, Pyatov kratko odbio loptu, a na pravom mjestu se našao Blaszczykowski, koji je mirno pogodio za 3:0.

Götze je pet minuta potom imao dobru priliku, ali je ovaj put Pyatov spasio svoj tim prave katastrofe u ovom susretu. U 74. minuti Kevin Grosskreutz je imao dobar pokušaj sa vrha kaznenog prostora, ali je Pyatov ponovo odbranio. Veliku priliku je imao Shakhtar u 83. minuti. Luiz Adriano je bio sam pred Weidenfellerom, no golman Dortmunda je sjajno odbranio.

Do kraja susreta se rezultat nije mijenjao, te Borussija sasvim zasluženo ide u četvrtfinale Lige prvaka.


DOR1SHA0 by Samusleep
DORT2SHA0 by Samusleep
DOR3SHA0 by Samusleep

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.