Robben zabio za slavlje u 89. minuti

Bayernu njemačko finale i peta titula prvaka Evrope!

Edmir Škorić

Nogometaši Bayerna nakon dva uzastopna poraza u finalima Lige prvaka, večeras su slavili. U njemačkom finalu bili su bolji od Borussije Dortmund rezultatom 2:1. 

Početak utakmice pripao je Borussiji, a prvo poluvrijeme opravdalo je očekivanja iako nije bilo pogodaka. Prvi je zaprijetio Lewandowski u 13. minuti, ali Neuer je njegov projektil izvadio ispod prečke. Dvije minute kasnije još bolju priliku imao je njegov zemljak Blaszcyzkowski, pucao je s petnaestak metara malo iskosa s desne strane, ali sjajni Neuer opet spašava svoj gol.

U 19. minuti Reus je iz daljine pucao, ali Neuer izbacuje u novi korner. U 26. minuti velika prilika za Bavarce. Nakon ubačaja sa strane, Mandžukić je bio najviši u skoku, tukao je glavom, Weindefeller je odbranio. Nije se proslavio Robben u posljednjih 15-ak minuta prvog dijela.

Holanđanin je u 30. minuti izašao sam pred Weidenfellera, ali je pucao u njemačkog golmana. Pet minuta kasnije, nova dobra prilika za žute, ali Neuer ulazi u šut Lewandowskom i ponovo spašava svoj gol. U 36. minuti Muller proigrava Robbena, koji je oklijevao i na kraju od svega izborio samo korner. Isti je igrač i izveo udarac iz ugla, Muller nije najbolje zahvatio loptu glavom, a na drugoj stativi ostaje kratak Mandžukić.

Robben je u 43. minuti, nakon pogreške Hummelsa, izašao sam pred golmana Borussije i onda loptom napucao u lice Weindefellera. 

Uvodnih desetak minuta drugog dijela nije bilo većih uzbuđenja, ali bilo je evidentno da je Bayern preuzeo kontrolu nad utakmicom. Sve se promijenilo kada je Mandžukić u 60. zabio za vodstvo novog njemačkog prvaka. Sjajna akcija, kombinirali su Ribery i Robben, Holanđanin je s lijeve strane ubacio na drugu stranu, hrvatskom reprezentativcu ostalo je samo da pospremio loptu u mrežu.

Osam minuta kasnije, Dante pravi penal, a Ilkay Gundogan matira Neuera za izjedančenje. Ubrzo nakon toga, kontra Borussije, Lewandowski dodaje do Hummelsa, a ovaj puca preko gola. U 73. minuti Hummels ispao, Muller je obišao Weidenfellera, a onda Subotić s gol-linije izbacuje loptu.

Weidenfeller je spasio Borussiju do kraja utakmice. Prvo je odbranio projektil Alabe u 76. minuti, a onda i Schweinsteigera desetak minuta kasnije. I onda u 89. minuti Arjen Robben pogađa za veliko slavlje Bayerna! 

Bayern - Borussia 2:1 (Mandžukić 60, Robben 89/ Gundogan 67 - penal)

London - Wembley. Gledatelja: 90.000 SUDAC: Nicola Rizzoli (Ita) 

BAYERN: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martinez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukić 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

BORUSSIA: Weidenfeller - Subotić, Hummels, Piszczek, Schmelzer - Bender, Gundogan - Reus, Blaszcyzkowski, Grosskreutz - Lewandowski 


 



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.