Upoznajte našeg sljedećeg protivnika

Lihtenštajn nije protivnik po mjeri, ali može biti opasan

Edmir Škorić

Dvije pobjede dijele bh. reprezentaciju od povijesnog odlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Zmajevima je ostao još jedan korak, neki će reći i najlakši u čitavim kvalifikacijama. Ostalo je da izabranici Safeta Sušića savladaju Lihtenštajn  u petak u Zenici, a onda Litvaniju u utorak u Kanuasu.

Nekako malo pridajemo pažnje utakmici u petak, vjerujući da je samo pitanje s koliko ćemo golova u mreži ispratiti goste. Međutim, treba biti pribran, maksimalno skoncentrisan i u potpunosti iz glave izbaciti frazu "lako ćemo".

Pobliže ćemo vas upoznati s našim narednim protivikom, "malim" Lihtenštajnom kojeg smo isprašili u Vaduzu u prvom dijelu kvalifikacija...

Lihtenštajn je promijenio seleketora poslije teškog poraza od BiH i od tada igra potpuno drugačiji nogomet. Donijet će nam puno više problema nego u prvoj utakmici. Igrat će četiri-šest igrača kao što su Sandro Wiser, ario Frick, Martin Stoklasa, David Hasler, te nova imena poput Sejhana, Buraka i Olceja, koji igra zajedno s našim Harisom Medunjaninom.

Selektor Lihtenštajna je čovjek koji voli trkače, igrače koji izvršavaju zadatke na terenu i pokušavaju što više da trkom upotpune svoje slabe tačke. Rene Pauritsch je raniej vodio U-18 i U-21 selekcije i veoma je dobar stručnjak. Sve utakmice po preuzimanju klupe Lihtenštajna to pokazuju.

Sjetimo se igre protiv Hrvatske u prijateljkom susretu, zatim remija sa Slovacima, minimalnog poraza od Grčke... To nisu bili tek slučajni rezultati ove male zemlje.

Sastav Lihtenštajna: Jehle, Martin S., Daniel K., Oehri, Ivan Q., Niklas H., Mario F., David H., Franz B., Sandro W., te Cristen M. 

Dilema je jedino oko Fricka, koji ima veliki ugled u reprezentaciji, no malo trči i moglo bi se reći da je za nas bolje ako on bude igrao, a ne neko drugi. Lihtenštajn će igrati u formaciji 4-2-3-1. Naravno, bit će više defanzivno orijentisani i brinut će isključivo o odbrani svog gola.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Opasni su u kontranapadima, a najopasniji je Hasler,  koji je jako brz, dok mladi Sandro Wiser ima dobar šut lijevom nogom i izuzetno dobar pregled igre. Njihov istureni napadač će do 60. ili 65. minute neprestano trčati, a onda se očekuje zamjena i osvježenje u napadu u posljednjih pola sata.

Naravno, apsolutni smo favoriti i samo čudo bi se moglo dogoditi da ne pobijedimo, no naše je da svoje čitatelje pobliže upoznamo sa selekcijom Lihtenštajna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.