Nije Roger, ali jeste Stanislas

Povrijeđeni Nadal preslab, prvi Grand Slam za Wawrinku

Osmi nositelj Australian Opena, švicarski teniser Stanislas Wawrinka osvojio je prvi Grad Slam sezone i svoju prvu Grand Slam titulu, nakon što je u finalu Australian Opena sa 3:1 savladao prvog tenisera svijeta Rafaela Nadal, a rezultat po setovima glasio je 6:3, 6:2, 3:6, 6:4.

Nakon 20 godina Wawrinka je prvi teniser koji je na jednom Grand Slamu uspio savladati prvog i drugog nositelja.

Nakon što su oba tenisera osvajala gemove na svoj servis, u četvrtom gemu prvog seta Wawrinka je uspio realizovati svoju prvu break loptu i povesti sa 3:1 u prvom periodu igre.

Švicarskog tenisera u prvom setu je, kao i na tokom cijelog Australian Opena, odlično je služio servis, a Wawrinka ga je znao iskoristiti na pravi način, te je uz agresivnu igru bez problema lopticu slao u željeni dio terena gdje je Nadal nije mogao stići.

U desetom gemu prvog seta oprilično nervozni Nadal, koji se žalio i na brzinu kojom mu se donosi peškir, imao je vodstvo od 40:0, na servis švicarskog tenisera, te tri break lopte da se totalno vrati u prvi set, ali je Wawrinka uspio „spasiti“ sve tri break lopte, i na kraju sasvim zasluženo prvi dio igre sa 6:4 riješiti u svoju korist nakon 37 minuta igre.

Gdje je stao u prvom osmi nositelj Australian Opena nastavio je u drugom setu, u čijem je prvom gemu uspio napraviti break, a Nadal na svoj servis nije osvojio niti jedan poen, a već u narednom gemu poveo je sa 2:0. 

Medicinski time-out Nadal je zatražio je nakon što je osvojio prvi gem u drugom setu, bolnu grimasu na njegovom licu tokom jednog poena uzrokovali su bolovi u leđima. Nakon što je Nadal napustio teren i otišao u svlačionicu nastala je prava prepirka između švicarskog tenisera i sudije Carlosa Ramosa, jer je Švicarac zahtijevao da mu sudija saopšti zašto je Španac zatražio time-out, smatrajući da na to ima pravo. Ipak, susret je nastavljen nakon dvije-tri minute, a u narednom gemu popularni Stan je „ispalio“ četiri as servisa za vodstvo od 3:1.

Pravi razlozi Nadalovog odlaska u svlačionicu viđeni su u nastavku, a bol u Nadalovima leđima očito je bila prevelika, zbog koje je prvi teniser svijeta izgubio i drugi gem na svoj servis u drugom setu. Nakon petog gema Nadalu je ponovo ukazivana medicinska pomoć, ali ovoga puta na terenu Rod Laver Arene.

Nakon što je prvi nositelj osvojio svoj drugi gem u drugom setu, Wawrinka je ekspresno stigao do svog šestog za vodstvo od 2:0 u setovima, a Špancu je ponovo na pauzi između setova ukazana medicinska pomoć.

Pauza između drugog i trećeg seta kao da je godila španskom teniseru, pa je nakon svog gema na svoj servis uspio napraviti i break i povesti sa 2:0 na početku trećeg seta. I treći gem je Rafa riješio u svoju korist, da bi Stan osvojio četvrti gem trećeg seta.

Nakon što je Nadal poveo sa 5:2, naredni gem „sa nulom“ u svoju korist riješio je švicarski teniser, te tako ostao u igri u trećem setu. Španac je u devetom gemu uspio spasiti dvije break lopte, i treći set nakon 33 minute igre riješiti u svoju korist, iako je samo pola sata ranije izgledao kao da jedva stoji na nogama od bolova u leđima. 

U trećem setu razbijeni Wawrinka uspješno je ušao u četvrti period igre i bez većih problema poveo je sa 1:0, a naredna dva gema na svoj servis svaki od tenisera riješio je u svoju korist.

Švicarac je u šestom gemu uspio napraviti break, ali već u narednom Nadal se rebreakom vratio u treći set, te je servirao za 4:4. Ipak, uslijedio je treći vezani break Wawrinke, koji je tako u 10. gemu servirao za svoju prvu Grand Slam titulu.

Ona je stigla nakon fantastičnih servisa u posljednjem gemu ovoga meča i 2 sata i 22 minute igre.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.