Final Four u Milanu

Četiri velikana samo jedan pehar

Po prvi put otkako se igra Final Four (1988), dvorana Mediolanum Forum u Milanu će biti domaćin završnog turnira Euroleague. U odabranom društvu su četiri ekipe koje su kombinovano osvojile 21 titulu s tim da Maccabi ima jednu kao pobjednik SuproLeague 2001. godine.

CSKA je bila šest puta prvaka Evrope, u novijoj eri tu su naslovi iz 2006. i 2008. godine. Maccabi (5) je nanizao dvije (2004 i 2005) dok je Real Madrid najtrofejniji sa osam ali dugo vremena je prošlo od posljednje. Još u vrijeme kada je ekipu vodio Želimir Obradović dok su na parketu zajedno igrali Sabonis i Arlauckas. Barcelona ima šest finala ali samo je dva puta otišla do kraja. Prvi put 2003. godine na domaće parketu, drugi put u Parizu prije četiri godine.

U prvom polufinalu će igrati Maccabi i CSKA, u međusobnom 31. dvoboju, peti put na završnom turniru, opet računajući Suproligu i turir u Parizu. Dva puta su CSKA i Maccabi igrali u finalu, oba puta su slavili Moskovljani. Statistika kaže da radi o duelu dvije poprilično izjednačene ekipe, ali svakako treba uzeti u obzir činjenicu da David Blatt nikada u karijeri nije pobijedio Messinu. U osam utakmica, Messina je svih osam puta izašao kao pobjednik. Utakmice u grupnoj fazi ove sezone bile su specifične.

"Te su utakmice bile drukčije, Maccabi je imao puno problema s povreda, nije igrao Devin Smith. Što se pritiska tiče, u petoj utakmici serije s Panathinaikosom potvrdili smo da se možemo s njim nositi. Bilo je to nevjerojatno iskustvo. Cijela je sezona bila na kocki, igrači su bili pod strašnim pritiskom i sjajnog protivnika su dobili s 30 poena razlike", kaže Messina iako je svjestan činjenice kako je CSKA u posljednje dvije sezone upravo na Final Fouru odigrala jedne od najlošijih utakmica u sezoni.

U drugom polufinalu imamo košarkaši El Classico, okršaj Barcelone i Reala. Računajući evropska klupska takmičenja, Barcelona je u prednosti (12-7). I prošle su sezone igrali u polufinalu, Real je dobio. Sada dolaze nakon El Clasica u Barceloni, gdje je Real teško stradao 20-ak razlike. Ono što u ovom trenutku muči Katalonce jeste činjenica da Navarro nije pravi nakon što se povrijedio protiv Galatasaraya.

Vratio se kod Murcije sa 0/6 iz igre, pa protiv Reala igrao tek 9 minuta i imao 1/4. Zato u pravom smislu ekipu vuku Brad Oleson i Alejandro Abrines zajedno sa Tomićem koji je nekako uvijek posebno motivisan kontra kluba koji ga se lako odrekao. Povrede Drapera i Carrolla su malo poremetile ekipu, ne toliko zbog njihovih doprinosa u igri, koliko zbog nemogućnosti rotacije Llulla i Cacha Rodrigueza koji je proglašen u Milanu za MVP-a sezone. U Realu je čini se jedini u optimalnoj formi Rudy Fernandez koji je igrao odlično protiv Olympiacosa, a onda isključen protiv Barce u nedjelju.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

"Za nas je najvažnija obrana. Kada smo protiv njih imali dobru obranu, igrali smo bolje. Nakon poraza u nedjelju razmišljali smo o greškama koje smo napravili, ali samopouzdanja ne nedostaje. Fokusirani smo na večerašnji duel", kaže Rudy Fernandez.

Na Final Four turnirima Euroleague, Barcelona i Real su igrali dva puta. 1996. godine je Barcelona slavila deset razlike, prošle godine Real 74:67.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.