Foto: EPA

Maccabiju naslov

Maccabi na evropskom tronu: Ponos Izraela šokirao Kraljeve

Midhat Šljivak

Košarkaši Maccabija iz Tel Aviva osvojili su titulu prvaka Evrope. Na završnom turniru Eurolige održanom u Milanu, Ponos Izraela je u finalnom susretu nakon produžetka savladao Real Madrid rezultatom 98:86.

Već se nakon prve dionice znalo da će ovo obiti veoma zanimljiv meč. Maccabi je favorizovanom Realu pružio sjajan otpor. Imali su odličan uvod u utakmicu, vodili su sa šest poena prednosti, ali je proradio večeras odlični Rudy Fernandez. Zahvaljujući njemu, Kraljevi su nakon prve dionice imali poen prednosti, 16:15.

Real je dominirao većim dijelom druge četvrtine. Sergio Llull je sjajno vodio igru, asistirao, a najviše je to koristio Felipe Reyes.  Imao je Real u nekoliko navrata 11 poena prednosti, ali se Maccabi nije predao. 

Serijom od 11:2 u posljednje četiri minute drugog perioda Maccabi je spustio prednost na samo dva razlike, koliko je bilo nakon prvog poluvremena, 35:33.

Nastavio je Maccabi sa sjajnom igrom u drugom poluvremenu. Poenima Rickyja Hickmana su nakon dugo vremena došli do vodstva 41:40, a izjednačena košarka se igrala sve do kraja treće dionice.  Nakon 30 minuta igre Real je imao dva poena prednosti, 55:53.

Posljednja dionica je ponudila ponovo dosta izjednačenu košarku. Sergio Rodriguez je pogađao na jednoj strani, Maccabi je uzvraćao na drugoj, pa se ušlo u veoma zanimljivu završnicu. Poenima Tyresea Ricea na tri minute do kraja Maccabi je izjednačio rezultat 67:67, a potom su nakon time-outa uspjeli da odu na četiri poena prednosti 73:69.

Zatim je Real sa slobodnih bacanja izjednačio rezultat na 73:73, Maccabi je imao šut za pobjedu, no Tyrese Rice je promašio, te se ušlo u produžetke. 

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Rice je u produžetku pogađao, asistirao, pa je Maccabi uspio da prelomi meč u svoju korist, te da na kraju dođe do titule u Euroligi. 

Maccabi je do naslova vodila odlična timska igra, a najefikasniji je bio Tyrese Rice sa 26 poena, Hickman je ubacio 18, Devin Smith je dodao 15 i Blu 14. Kod Reala Sergio Rodriguez je ubacio 21 poen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.