Oprostio se od reprezentacije BiH

Hajdučko srce koje je za BiH uvijek davalo cijelog sebe

Senijad Ibričić odlučio se definitivno oprostiti od reprezentacije Bosne i Hercegovine. Svojim pismom poručio je javnosti razloge odlaska, a mi ćemo se u narednim redovima oprostiti od fudbalera koji je za BiH upisao preko četrdeset nastupa.

Senijad je rođen u Kotor Varošu, 26. septembra 1985. godine i od najdražeg dresa se oprašta kao 28-godišnjak. Karijeru je započeo u Podgrmeču, za čiji je seniorski tim debitovao 2003. godine a potom vrlo brzo preselio u Hrvatsku i to u redove Zagreba. Tamo je Ibričić odigrao više od stotinu utakmica i "posvađao" Dinamo i Hajduk, koji su ga željeli dovesti nakon četiri godine provedene u Kranjčevićevoj.

U borbi za Ibričića pobijedio je Hajduk, tim u kojem je Senijad doživio vrhunac svoje karijere i izgradio ime. Na Poljudu je Ibričić postao i ostao ikona Torcide, koja ni dan danas ne zaboravlja način na koji je naš bivši reprezentativac godinama dizao Poljud na noge. U Hajduku je odigrao 76 utakmica u periodu od 2008. do 2011. godine i postigao 35 golova za splitski tim. Ibričić je dobitnik prestižne nagrade Torcide koja se ne uručuje svakome. "Hajdučko Srce" je 2010. godine završilo u Senijadovim rukama, i tako na neki način obavezalo našeg fudbalera na povratak u Hajduk. A Ibričić ga je i najavio, i jednoga dana će ponovo zaigrati na Poljudu u bijelom dresu.

Odlazak iz Hajduka je za Ibričića bio težak. Lokomotiv iz Moskve doveo ga je 2011. godine za sedam miliona eura, ali se Senijad u Moskvi nije naigrao. Završio je na posudbi u Gaziantepsporu, zatim i u Kasimpaši da bi nakon dvije godine potpisao za Erciyesspor. Ibričićeva karijera krenula je silaznom putanjom, što se odrazilo i na reprezentativne partije.

Senijad Ibričić je za Bosnu i Hercegovinu odigrao 42 utakmice i postigao četiri pogotka. Debitovao 2. februara 2005. godine u prijateljskoj utakmici protiv Irana, kada je našu reprezentaciju sa klupe predvodio Blaž Slišković. Svoj prvi pogodak postigao je 2009. godine protiv Bugarske, kada smo poraženi sa 2:1. To je ujedno bila i debitantska utakmica Miroslava Ćire Blaževića na klupi reprezentacije, a Ćiro je ujedno bio trener pod čijom je palicom Ibričić pružao najbolje i najstandardnije partije u reprezentaciji. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ibričić je godinama bio standardan u reprezentaciji ali odlazak u Lokomotiv okrenuo je njegovu karijeru u drugom smijeru. Počeo je pružati slabije partije, a potom je ispao iz ozbiljnijih kombinacija u svom klubu kao i u reprezentaciji. Pod vodstvom Safeta Sušića, Senijad Ibričić je nastavio dobijati pozive ali je šansu za igru dobijao "na kapaljku". U prilog tome ide i činjenica da je popularni Ibro jedini od 23 fudbalera BiH koji nije dobio ni minutu na Svjetskom prvenstvu, što ga je razočaralo i ponukalo na ovu odluku. I baš nakon brazilske avanture, Senijad je odlučio reći "zbogom" reprezentaciji. 

Bilo kako bilo, Senijad Ibričić je fudbaler kojem je reprezentacija uvijek bila na prvom mjestu i zbog toga zaslužuje svaku pohvalu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.