Tour de Ski, šesta etapa

Johaug upisala prvu etapnu pobjedu, Björgen prvi poraz

Prošlogodišnja pobjednica Tour de Skija, Therese Johaug, konačno je upisala svoju prvu pobjedu u jednoj od etapa ovogodišnjeg takmičenja. 

Šesta etapa u kojoj su takmičarke vozile utru od 10 km masovnim startom u italijanskom Val di Fiemmeu već se na samom startu pretvorila u borbu između Marit Björgen, vodeće u generalnom poretku, i današnje pobjednice. 

Poljakinja Justyna Kowalczyk na samom početku se pokušala upustiti u borbu za pobjedničko postolje, ali je na kraju završila tek na sedmom mjestu, dok je treće mjesto danas zauzela Heidi Weng. Tako da je pobjednički podijum bio sav u bojama Norveške.

Finkinja Aino-Kaisa Saarinen završila je na četvrtoj poziciji, dok je Amerikana Liz Stephen bila petoplasirana, što je bio njen najbolji rezultat na Touru ikada u karijeri. 

Stephen je jedna od najboljih svjetskih "penjačica", pa je za očekivati da Amerikanka, koja je trenutno šestoplasirana, u Alpe Cermisu izbori plasman među prvih pet, što je sasvim realno.

Svjetski kup, Val di Fieme (10 km masovni start):
1. Therese Johaug (NOR)   33:10.4
2. Marit Bjoergen (NOR)   +1.1
3. Heidi Weng (NOR)   +5.5
4. Aino-Kaisa Saarinen (FIN)   +1:13.1
5. Elizabeth Stephen (USA)   +1:39.6

Generalni poredak Svjetskog kupa:
1. Marit Bjoergen (NOR) 1145 poena
2. Therese Johaug (NOR) 768
3. Heidi Weng (NOR) 731
4. Ingvild Flugstad Oestberg (NOR) 609
5. Ragnhild Haga (NOR) 398

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.