Real iz Niša sve redom šiša

Kad je Radnički iz Niša igrao polufinale Kupa UEFA

Iz današnje perspektive izgleda nemoguće. Danas taj klub tavori na dnu Prve lige Srbije, a nekada je igrao i polufinale Kupa. Stariji će se sjetiti jedne sjajne, velike priče u Kupu Uefa sezona 81-82.

Akteri te priče bili su fudbaleri Radničkog iz Niša. Ekipe koja je upravo 1982. godine stigla do polufinala Kupa UEFA. Ekipa koju je vodio trener Dušan Duci Nenković, u kojoj su igrali Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić, Aleksić, Halilović. Beganović, Panajotović, Stanković, Radosavljević. Ekipa koja je na putu du polufinala eliminisala jedan Napoli, Feyenoord i koju je tek zaustavio HSV sa Magathom, Hrubeschom, Kaltzom, Von Heesenom.

Radnički je u prvom kolu te sezone igrao protiv Napolija. U posljednjih dvadeset minuta dvoboja u Napulju postignuta su četiri gola. Napoli je vodio 1:0, Radnički 1:2, na kraju je bilo 2:2. Upravo su golovi Stoiljkovića i Aleksića odveli Radnički u drugo kolo, jer na Čairu nije bilo golova.

Naredni protivnik je bio Grasshopper. U prvoj utakmici Radnički je kao gost poražen 0:2, u revanšu je dostigao tu prednost zahvaljujući Đorđeviću i Saviću. Odluka je pala nakon izvođenje penala. I to je Radnički preživio.

Treće kolo je nudilo veliki Feyenoord. Na ispunjenom Čairu Radnički slavi bez primljenog gola. Na drugoj strani dvije lopte su završile i mreži gostiju koji su imali težak zadatak u revanšu. U Rotterdamu se igralo po izuzetno hladnom vremenu, teren je bio prekriven snijegom, domaćin je u 29.minuti prepolovio zaostatak iz Niša. Ali sve je ostalo na tome, "Real sa Nišave" se našao među osam najboljih u Evropi.

Između Reala, Valencije, HSV-a, Kaiserslauterna, Radnički je izvukao Dundee United. Nakon prvog poluvremena dvoboja na Tannadice Parku, Radnički je bio u problemu. Dundee je imao velikih 2:0. Ipak, rezultat ostao do kraja pa je Radnički zadržao kakvu takvu nadu. U revanšu ludnica. Panajotović je dvostruki strijelac, tačku na i stavlja Đorđević četiri minute prije kraja. Radnički je u polufinalu Kupa Uefa. Slavlje je pokvarila činjenica da je Panajotović zaradio žuti karton i da će morati propustiti prvu utakmicu protiv HSV-a.

I još jedan veliki protivnik je nemoćan na Čairu. Sanid Beganović postiže gol za 1:0, Von Hessen se pobrinuo za 1:1, ali je Radnički ipak pobijedio golom Obradovića. Naravno, svaka lijepa priča dođe do kraja, pa je i ova Radničkog. HSV je bio prevelik zalogaj, u revanšu je sve bilo jasno vrlo brzo, nakon pola sata igre. HSV je poveo 3:0, završilo je 5:1. Taj poraz na kraju nije pokvario dojam u velikoj priči o jednom Radničkom i jednom polufinalu Kupa UEFA. Godinu dana kasnije HSV je postao prvak Evrope. U finalu su srušili Juventus.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.