Biće gužve kako na vrhu tako i na dnu

Ko je najviše izgubio, a ko profitirao na otvaranju drugog dijela sezone PLBiH

Dugo smo čekali na početak proljetnog dijela prvenstva, a onda je krenulo. U samo tri kola vidjeli smo puno toga. Od rezultatskih Iznenađenja, smjena trenera, navijačkih nereda. Široki Brijeg je iskoristio svoju priliku, ali daleko od toga da je prvenstvo odlučeno i sigurni smo da će tu do kraja biti još dosta borbe i uzbuđenja. Kako na vrhu tako i na dnu.

Na samom dnu trenutacno imamo četiri ekipe koje su se rasporedile unutar četiri boda. Iako tako ne izgleda i bodovna razlika izmedu Viteza i Slobode je takoder vrlo mala, dva boda, a u toj grupi imamo tri sastava sa 18 i dva sa 19 bodova. Svi ovi brojevi i podaci idu u prilog super zanimljivom proljeću.



Mladost Velika Obarska

Mladost iz Velike Obarske je ekipa koju su mnogi prije početka već bili optisali. Sastav je lutao, igrali su u Bijeljini, pa u Ugljeviku. U Zvorniku su ove sezone osvojili prva tri gostijuća boda i kada je izgledalo da su već otpisani, nakon remija sa Veležom, sada su opet tu. Bodovno ne zaostaju, ali igrački pitanje je da li imaju dovoljnu kvalitetu za opstanak. Pobjedom protiv Travnika bi produžili nadu, poraz bi značio definitivni korak unazad.

Zvijezda Gradačac

U Gradačcu se trude, imaju u ekipi i Japanaca, Senegalaca, Brazilaca, ali ne ide, pa ne ide. U nekim utakmicama nije bilo sreće, u nekim su tatalno podbacili, ali su uvezali tri poraza na startu proljetnog dijela, dva kući i veliko je pitanje gdje će nadoknaditi izgubljeno. Poraz od Čelika definitivno u Gradačcu nisu očekivali, ali se ne predaju. Realno, iz utakmice u utakmicu će biti sve teže jer će i psihološki pritisak na ekipu biti veći, jer je Mladost uhvatila priključak, Radnik također.

Radnik Bijeljina

Radnik se organizacijski posložio, ali ne igraju na svom terenu i to je definitivno u situaciju u kojoj se nalaze veliki hendikep. S obzirom na protivnike u prva tri kola, četiri osvojena boda su više nego pristojna. Jer protivnici su bili Široki, Zrinjski, Slavija u gostima. Ta pobjeda u Istočnom Sarajevu je definitivno vratila u život sastav Radnika. Iskusni igrači poput Stajića, Žižovića, golmana Bodiroge će vući ekipu, vidjet ćemo koliko će moći, koliko će izdržati.

Vitez

Plasman na tabeli Viteza je rekli bismo u skladu sa mogućnostima ekipe. Većinom se oslanjaju na domaći teren, u gostima uglavnom traže svoje prilike protiv ekipa koje su ispod ili jedno, dva mjesta iznad. Na početku proljetnog dijela uvezala su dva poraza, što definitivno nije ugodno za jednu ekipu koja je u opasnoj zoni. Nakon reprezentativne pauze slijedi gostovanje Slaviji, pa bi u slučaju poraza situacija mogla biti još komplikovanija. U svakom slučaju ovo proljeće će za Vitežane biti izuzetno teško.

Travnik

Travnik je treći iz grupe sa 18 bodova. Ove sezone je ekipa osvojila malo bodova u gostima, u posljednjih pet utakmica dva, premalo da bi nadoknadili ispušteno na svom terenu. Ovog proljeća u gostima su upisali dva poraza bez gola, ali su srećom po njih uspjeli pobjediti Zvijezdu, pa za sada drže iznad crte. I za ovu ekipu će biti jako važan period u naredna tri kola jer kući dočekuju Velež i Sarajevo, gostuju Mladosti iz Velike Obarske. Ukoliko izgube koje bod na svom terenu što nije nerealno, morat će u gostima napraviti nešto više, u protivnom će se naći u većim 

problemima.

Drina Zvornik

Drina bila u teškoj situaciji, ali je sa tri boda osvojena protiv Veleža i jednim protiv Zrinjskog pobjegla sa samog dna. Onda je došao poraz od Mladosti, kojim je anulirano sve ono što je napravljeno u dvije utakmice. U narednoj utakmici Drina gostuje kod direktnog konkurenta u borbi za opstanak, Radnika, pa dočekuje Sarajevo odnosno gostuju Željezničaru. U prevodu, Zvorničani bi se vrlo lako mogli vratiti nazad, možda čak i na dno tabele. I trener Drine Dragan Mičić je bivši pa ekipu što će dodatno otežati posao ekipi iz Zvornika u narednom periodu.

Čelik

Čelik se i dalje muči. Srećom po sastav iz Zenice, osvojena su tri boda u Gradačcu pa je ekipa uhvatila malo zraka. Međutim, Zeničani imaju velikih problema, navijači bojkotuju utakmice u Zenici, pa se na Bilinom Polju uglavnom igra pred praznim tribinama. U takvoj situaciji definitivno nije lako igračima Čelika koje po svemu sudeći čeka velika borba za ostanak u društvu najboljih.

Slavija

U taboru Slavije su nešto opuštenije ušli u proljetni dio prvenstva, ali je solidnu jesen kompromitovala sa tri vezana poraza na proljeće. To znaći da će svaki naredni poraz, pogotovo na domaćem terenu ekipu gurnuti u opasnu zonu. I Slavija je gledajući igrački kadar više izgubila u pauzi. Treneru Radoviću na raspolaganju su ostali uglavnom nešto mlađi igrači, zato ne bismo trebali biti iznenađeni ako sastav iz Istočnog Sarajeva možda čak i dovede svoj opstanak u pitanje.

Sloboda

Sloboda je u nastavak sezone ušla sa ciljem da osigura opstanak i po onome što smo vidjeli u prva tri proljetna kola, sastav iz Tuzle je na dobrom puta da to i obezbijedi i prije završnice prvenstva. Ostvarene su dvije pobjede uz jedan remi. Husref Musemić je posložio ekipu koja igra otvoreno kako na Tušnju tako i u gostima, što potvrđuje i podatak da je ekipa u tri utakmice postigla osam golova.

Velež

I Velež je ekipa koja je kratkom periodu prošla kroz turbulencije ovog proljeća. U pauzi je ekipa ostala bez nekih važnih igrača, pravih pojačanja nije bilo i već nakon utakmice u Zvorniku se vidjelo da ekipa ne izgleda dobro. Nakon eliminacije iz Kupa, Nedim Jusufbegović je podnio ostavku, a novog šefa stručnog štaba Velež još nije pronašao. Situacija bi sasvim sigurno bila još teža da Rođeni nisu pobijedili Sarajevo. Trijumfom protiv starog rivala Rođeni su pokazali da nisu zaboravili igrati. sada nisu pod imperativom jer je Evropa ostala nemoguća misija, što znači da bi se kroz prvenstvo mogla dodatno pružiti prilika pojedinim mladim igračima. Upravo u takvim situacijama obično ekipa pruži najviše. Ono što je Rođenima prioritet jeste imenovanje šefa stručnog štaba koji bi u slučaju potpisivanje ugovora na duži period, nastavak prvenstva mogao iskoristiti za slaganje kockica na narednu sezonu.

Olimpic

Olimpic je imao pozitivninu seriju, šest utakmica bez poraza, ali je onda nastavio po sistemu toplo hladno. Ovog proljeća je ekipa u tri utakmice upisala dva poraza i jednu pobjedu. Po imenima i iskustvu igrača poput Bogičevića, Muharemovića, Smajića, Regoje, ali i onih nešto mlađih, Olimpic bi čak morao imati nešto više bodova na svom kontu što nije slučaj. Najveći hendikep ove ekipe ostaje domaći teren i mali broj navijača.  Zato direktni konkurenti u borbi za vrh tabele, uspijevaju na Otoci uzeti puni plijen. To je pošlo za rukom Zrinjskom i Željezničaru, dok je Široki uzeo bod. I kod Olimpica ostaje pitanje da li će ekipe eventualno sve karte baciti na Kup ili će i kroz prvenstvo probati nešto napraviti. Nekako solucija sa Kupom ostaje realnija.

Borac Banja Luka

Banjolučani imaju posljednjih sezona finansijskih problema, ali ekipa još uvijek drži priključak za najboljima. Pored toga Borac je u polufinalu Kupa, tako da ekipa još uvijek može do Evrope. Sada ostaje pitanje kako će se stvari razvijati nakon odlaska trenera Marinovića. Koliko će ekipa moći pratiti ritam igre na dva kolosijeka. Naredne tri utakmice će pokazati koliko Borac može jer slijede gostovanja u Zenici i Širokom Brijegu, dok u Banjoj Luci dočekuju Olimpic.

Zrinjski

Zrinjski je u pauzi prvo zamijenio trenera Karačića Mišom Krstičevićem. Ovaj nekadašnji igrač Veleža se nije pretjerano snašao, nakon tri utakmice odlučio je dići sidro. Vec nakon prve utakmice protiv Slavije Mišo se našao na udaru navijaca čije je nezadovoljstvo kulminiralo nakon remija sa Drinom. Situacija se donekle spasila kroz Kup, medutim u prvenstvu to i dalje nije idealno. Sa Vinkom Marinovićem Zrinjski će krenuti u nastavak prvenstva, a svoj derbi, Marinović će imati protiv Željezničara u još jednoj utakmici koja ce direktno uticati na krajnji poredak na vrhu. Pojedini igraci Zrinjskog su se našli u problemima sa povredama, pojedini su bili nezadovoljni oko ugovora, dok je opet kod nekih forma u laganom padu. Sve su to stvari koje su uticale na posljednje rezultate prije svega u prvenstvu.

Sarajevo

Jedna od onih ekipa koja je poptuno neočekivano uplovila u nemirne vode ovog proljeća je Sarajevo. Sve je izgledalo dobro, na priprema su upisane pobjede protiv zvučnih protivnika, novi sponzori, novi igraci, a onda je prvo stigao neuspjeh u Kupu, pa poraz od Veleža u Mostaru. Nakon posljednjeg poraza neke stvari su isplivale na površinu, ali uprava kluba je odlučila stati uz Mehu Kodro, kojem nije lako. Za Sarajevo ce u nastavku svaki bod biti vrlo važan, a sigurno je da ce i ekipa igrati pod pritiskom. Upravo u takvoj situaciji Sarajevo kao klub i njegovi igrači moraju pokazati čvrstinu, ako žele u borbu za naslov. Zaostatak i jeste i nije velik. Igrači na terenu moraju ponuditi puno više nego što jesu ovog proljeća.

Željezničar

Željezničar je nakon poraza u velikom derbiju od Sarajeva nanizao pet utakmica zaredom u prvenstvu bez poraza. Tokom proljetna tri kola je uzeo sedam bodova. Odović je posložio ekipu koja je u pravom smislu riječi spoj mladosti i iskustva i koja je iskoristila svoju priliku na startu proljetnog dijela. Uz to polako čini se kako unutar kluba uprava slaže kockice što se mora odraziti i na sam teren. Sada i ostale ekipe iz gornjeg doma moraju ozbiljno računati na Željezničar. Puno više nego što je to bio slučaj u prvom dijelu.

Široki Brijeg

Široki Brijeg je trenutačno vodeći sastav sa 41 bodom. Ekipa koja godinama u kontinuitetu izlazi u Evropu, ekipa koja ne troši previše na skupa pojačanja i čiji se treneri i rukovodeći ljudi u klubu nikada ne razbacuju nekim velikim izjavama. U klubu ulažu puno kako u infrastrukturu tako i u omladinski pogon. I upravo sve više mladih igrača dolazi do izražaja u sastavu Slavena Muse. Vec dugo je Široki bez poraza u prvenstvu. U tri kola proljetnog dijela Široki je od maksimalnih devet uzeo sedam bodova, od toga šest na gostovanju. Kući je remizirao sa Željeznicarom, što opet na Pecari nije primljeno tragično. Željeznicar je na minus cetiri boda, Sarajevo i Zrinjski imaju pet manje. Wagner ne popušta, iako je na ledima 37 godina i dalje je glavna karika tima sa Pecare. U tri kola proljeća je postigao četiri gola. Sa raspoloženim Wagnerom ali i sa ostalima, od Zakarića preko Kožulja, Peke, Široki ce teško predati prvo mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.