Kolijevke fudbala

I bh. reprezentativac član jednog: Deset najstarijih klubova

A. Haznadarević

U današnje vrijeme tradicija je ostavljena potpuno po strani, a u centru pažnje su umjetni klubovi bez historije i veličine, ali sa velikim investitorima iza sebe. Ipak, dužina postojanja nekih danas ostavljenih po strani klubova, mnogo je teža i veća od instantnog uspjeha klubova sa ruskim i arapskim ulagačima, pa njihovi navijači imaju pravo da budu jako ponosni iako većina takvih klubova uopšte ne igra u najjačim ligama, posebno tu misleći na englesku Premier ligu. Ovih 10 klubova su velikani sami po sebi, bez obzira da li pobjeđuju ili gube, jer ti klubovi su postojali kada mnogi nisu ni znali šta je to fudbal.

10. Nottingham Forrest

Osnovan: 1865. godine

Klub koji ove godine puni nevjerovatnih 150 godina postojanja, dugo nije zaigrao u društvu najboljih, te je već odavno standardni engleski drugoligaš. Ipak, to što igra u Championshipu ne znači ništa, te je i dalje mnogo veći klub od nekih koji su u samom vrhu Premiershipa. U vitrinama ima i dva trofeja Evropskog kupa, što dovoljno govori o nekadašnjim uspjesima.

9. Wrexham

Osnovan: 1864. godine

Davne 1864. godine u Velsu je osnovan Wrexham, klub koji danas igra u Conference Premier ligi, koja u suštini predstavlja petu ligu na Otoku. Od januara ove godine, klub je u vlasništvu navijača, a 3.935 odraslih članova zajednički su vlasnici ovog legendarnog kluba.

8. Brigg Town

Osnovan: 1864. godine

Popularne Zebre - Brigg Town, klub je koji možda nije najuspješniji i koji trenutno igra tek u osmoj engleskoj ligi, ali je zato je jedan od najstarijih ne samo u zemlji, nego i u cijelom svijetu.

7. Bradford Park Avenue AFC

Osnovan: 1863. godine

Dobro poznati Bradford City nema nikakve veze sa Bradford Park Avenue AFC-om, koji iako nije toliko prepoznatljiv, može se pohvaliti sa svojim postojanjem dužim od jednog i pol stoljeća. Danas igra u šestoj ligi Engleske.

6. Stoke City

Osnovan: 1863. godine

Klub čije boje brani sjajni bh. čuvar mreže Asmir Begović, najstariji je premierligaš kojem na tradiciji mogu pozavidjeti klubovi koji igraju mnogo bolje i koji drže čelne pozicije Premier lige. Stoke City je osnovan davne 1863. godine i spada među najstarije klubove svijeta, te je pravo čudo koje se za razliku od ostalih najstarijih klubova jedini drži čvrsto među najboljima. 

5. Notts County

Osnovan: 1862. godine

Legendarni Notts County, osnovan je 1862. godine, te je upravo kombinacija boja ovog kluba poslužila kao inspiracija za 35 godina mlađu "Staru damu" Juventus. Ovaj u pravom smislu riječi, stari klub, danas igra u trećoj ligi poznatijoj kao League One.

4. Worksop Town

Osnovan: 1861. godine

Nižerazredni klub koji se takmiči u ligi zvanoj "Norhern Premier League Division One", a koja ima dvije divizije sadržane u jednom takmičenju - devetu i desetu po jačini, po svojoj tradiciji daleko odskače od rivala. To je četvrti najstariji klub koji postoji, a osnovan je čak 1861. godine.

3. Cray Wanderers

Osnovan: 1860. godine

Prilično nepoznati klub koji nikada nije uspio proći četvrtu kvalifikacionu rundu FA kupa Cray Wanderers, jedan je od tri najstariji fudbalska kluba na svijetu. To je kao i mnogi sa ove liste, danas polu-profesionalni klub koji se takmiči u ligi koja je na 7 i 8 nivou u piramidi engleskog fudbala.

2. Hallam FC

Osnovan: 1860. godine

Iste godine osnovan kada i Cray Wanderers, Hallam FC je klub koji se može, bez obzira na nastupe u 9. i 10. ligi, ponositi sa činjenicama da je drugi najstariji klub na svijetu, da je osvojio prvi fudbalski trofej ikada, te da igra na najstarijem fudbalskom igralištu na svijetu. Stadion Hallama, čuveni Sandygate Road, čak je zabilježen i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstariji fudbalski stadion na svijetu.

1. Sheffield FC

Osnovan: 1857. godine 

Najstariji i danas postojeći fudbalski klub na svijetu legendarni je Sheffield FC. Možda nije u svojoj historiji uspio ostvariti uspjehe kao što su uspjeli Sheffield Wednesday i Sheffield United, ali je najveća fudbalska legenda cijelog svijeta. Upravo je Sheffield FC ključna figura engleskog fudbala, u kom su razvijena pravila igre koja se koriste i dan danas. Ovaj legendarni klub se danas takmiči su ligi koja je na 7 i 8 mjestu piramide engleskog fudbala, nazvanoj "Northen Premier League Division One South".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.