Bh. stoper pred arbitražom

Poput Spahića: Evo kako su prošli kreatori najvećih skandala

A. Haznadarević

Nepoštovanje iskazano od strane zaštitara prema trenutno najboljem igraču kluba, koji je zahvaljujući svojim statistikama proglašen za najboljeg stopera na svijetu u tekućoj godini,  probudio je revolt u krvi Balkanaca, pa je društvo Emira Spahića i on sam, odlučilo naučiti ih lekciji. Ipak, to se ne radi tako, jer nije riječ o ulici, pa su sve prilike da će temperamentni bh. stoper dobiti veliku kaznu od strane kluba, ali i od DFB-a.

Zavisno od utvrđenog stepena odgovornosti za nastanak cijele situacije koja je već danima glavna tema njemačkih medija, o sankcijama Emira Spahića će se razgovarati tek nakon okončanja policijske istrage o tuči na BayAreni. Bilo kako bilo, čuveni Spaha će u svakom slučaju dobiti određenu kaznu, samo je pitanje kakvu, a ona može ići od nekoliko mečeva suspenzije, pa sve do raskida ugovora. To nije ni prvi ni posljednji skandal u kom su se našli veliki fudbaleri, a u nastavku možete provjeriti kako su prošli kreatori drugih, velikih fudbalskih skandala.

Joey Barton

Suspenzija: 12 utakmica

Razlog: Brutalni napad na saigrača

Vjerovatno i najprgaviji fudbaler današnjice 2007. godine je na treningu svog tadašnjeg kluba Manchester Cityja brutalno pretukao saigrača Ousmanea Daboa, te završio u zatvoru 4 mjeseca uz 200 sati društveno-korisnog rada. Od kluba je automatski suspendovan do kraja sezone, a FA mu je nakon potvrđene krivnje propisao suspenziju od 12 utakmica.

Joey Barton (po drugi put)

Suspenzija: 12 utakmica

Razlog: Fizički napad na protivničke igrače

Nekadašnji igrač Manchester Cityja Joey Barton, u maju 2012. godine se fizički obračunao upravo sa igračima svog bivšeg tima. Prvo je Carlos Tevez "dobio" lakat, Sergio Aguero udarac koljenom, a pokušao je i glavom udariti Vincenta Kompanyja. Po drugi put u karijeri je zaradio suspenziju od 12 utakmica.

Paul Davis

Suspenzija: 9 utakmica

Razlog: Nokautiranje protivničkog igrača

Veznjak Arsenala Paul Davis u oktobru 1998. je na terenu uradio jednu od najglupljih stvari ikad viđenih. Brutalno je nokautirao protivničkog igrača Glenna Cockerilla slomivši mu vilicu. Pored krivične prijave i kazne od strane kluba, FA je Davisu propisala kaznu od 3.000 funti i 9 utakmica zabrane igranja.

Kevin Keegan i Billy Bremner

Suspenzija: 10 utakmica

Razlog: Tuča

Veliki naboj na terenu u susretu Charity Shielda između Liverpoola i Leedsa kulminirao je okršajem Kevina Keegana i Billyja Bremnera, a obojica su kasnije dobili suspenziju od Fudbalskog saveza Engleske od 10 utakmica.

Luis Suarez

Suspenzija: 10 utakmica

Razlog: Ujedanje protivničkog igrača

Već sada legendarna suspenzija Luisa Suareza koju je ne tako davno zaradio ujedajući defanzivca Chelseaja Branislava Ivanovića. Ludi, ali i genijalni Urugvajac je drakonski kažnjen od strane FA-a sa 10 utakmica suspenzije.

Eric Cantona

Suspenzija: 9 mjeseci

Razlog: Udaranje protivničkog navijača

Zasigurno najčuveniji fudbalski skandal svih vremena djelo je slavnog Erica Cantone. Kung-fu udarac navijača Crystal Palacea trenutak je koji je obilježio karijeru Unitedove legende, ali i koji je rezultirao jednom od najvećih suspenzija ikada izrečenih od čak 9 mjeseci. Uz to Cantona je morao i odraditi 120 sati društveno-korisnog rada.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.