Nisu mu bili dragi

Svi igrači koje je Mourinho upropaštavao

Edmir Škorić

Postoje igrači koje Jose Mourinho nije dovoljno cijenio i kojima je, na neki način, upropastio karijeru. Donosimo listu od 10 "žrtava" portugalskog stručnjaka, koji je znao biti nemilosrdan dok je trenirao Real Madrid, a i Chelsea.

10. Hamit Altintop

Jose Mourinho ga je doveo u Real Madrid 2011. godine za 4.5 miliona funti. U septembru je debitovao za klub u Ligi prvaka protiv Ajaxa, ali je ušao s klupe. Do januara 2012. godine nije bio starter i Portugalac ga je doslovno ignorirao, pa mu donekle uništio karijeru.

9. Mohamed Salah

Egipćanin je doveden u Chelsea u januaru 2014. godine jer ga je Mourinho uočio u Baselu. Portugalac ga je ostavio na klupi, a nakon toga ga je poslao u Fiorentinu. 

8. Juan Cuadrado

Za 26 miliona funti je zimus stigao u Chelsea iz Fiorentine, ali Kolumbijac nema nikakvog utjecaja u Londonu i Mourinho mu baš ne da često da igra. Čini se kao još jedan Mouov nepromišljeni potez ili Mouov “omraženi lik”.

7. Nuri Sahin

Doveo je Turčina Mourinho u Real, a ovaj ubrzo proglašen ‘flopom’. Očekivalo se da postane zvijezda na Santiago Bernabeu jer je doista posjedovao talent, ali Mourinho mu nije dao dovoljno vremena da se prilagodi. 

6. Lassana Diarra

Francuski veznjak je u Real stigao iz Portsmoutha u januaru 2009. godine za 18 miliona funti. Dobro je počeo u Realu, zaradio je poštovanje, ali onda, dolaskom Mourinha 2010. godine, Diarra odlazi u drugi plan. 

5. Juan Mata

Mata je veliki igrač, pokazuje to u Manchester Unitedu, a kod Mourinha u Chelseaju bio je prosjek i to zato št oje Mou koristio Oscara na njegovoj poziciji. Iako je igrao dobro, Mou ga je u važnim mečevima držao na klupi, a zatim ga pustio na Old Trafford.

4. Sergio Canales

Nije lako doći u Real mladom igraču i još je teže dokazati se među zvjezdama. Canales je iz Santandera stigao kao talent, bio je u to vrijeme najperspektivniji igrač Evrope, ali Mourinho ga je jednostavno ignorisao.

3. Kaka

O Brazilcu je suvišno išta pričati. Njegove igre u Milanu sezonama su bile fantastične i onda je 2009. za 68.5 miliona prešao u Real Madrid. Poprilično uspješna sezona u Realu, a onda očaj kada je stigao Mourinho. Povrede, nezadovoljstvo, klupa… 

2. Iker Casillas

Casillas je godinama prvi čuvar mreže Real Madrida i ponajbolji golman svijeta. Njega su svi voljeli osim Mourinha, koji ga je po dolasku u Real poslao na klupu, a šansu su dobivali Antonio Adan i Diego Lopez koji je doveden iz Seville. Mourinho je, reći će neki, jednostavno mrzio Ikera.

1. Pedro Leon

Kontroverzni Mourinho zna svašta da kaže u medijima, a u nekoliko navrata je rigao vatru na Pedra Leona, koji nikada nije bio u dobrim odnosima s Portugalcem. Kod Mourinha je Leon igrao svega 132 minute. Bio je vreća za Mourinhove verbalne udarce. Svoju vrijednost nije stigao da pokaže…

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.