Boateng nije ni prvi, a ni posljednji

Najbolji "lomovi kičme" i driblinzi u historiji fudbala

Barcelona je prvoj utakmici polufinala Lige šampiona s 3:0 savladala Bayern, a glavni junak u ovom trijumfu bio je najbolji fudbaler katalonskog sastava Lionel Messi. Sjajni Argentinac bio je dvostruki strijelac u meču na Nou Campu.

Barcelonin dragulj je za svoj drugi gol na utakmici genijalnim potezom na travnjak bacio Jeromea Boatenga, da bi potom efektnim lobom prebacio Manuela Neuera.

Nakon ovog gola društvene mreže je preplavilo mnoštvo komentara na račun "slomljene kičme" njemačkom reprezentativcu, a neki su se svojski potrudili da dodatno ponize defanzivca Bayerna. Pri tome su mnogi zaboravili da su kičme "pucale" i ranije, kao da je to nešto sasvim novo. Postoje mnogo veće sramote u fudbalskoj igri od biti predriblan od prvog majstora.

U nastavku se posjetimo nekih od najboljih "lomljenja kičme" u prošlosti. 


Zlatan Ibrahimović protiv Rode (Ajax)

Autor jedne od najboljih soloakcija u historiji fudbala svakako je sadašnji napadač PSG-a Zlatan Ibrahimović. Za mlađe naraštaje koji ne pamte Pelea ili Maradonu kao igrače, prava je privilegija živjeti u dobu dok još popularni Ibra igra fudbal, kada njemu pridodate dvojicu genijalaca kakvi su Cristiano Ronaldo i Messi, onda smo zaista počastvovani što gledamo ovakve majstore. Zlatanu je "suđeno" za višestruke "prelome kičme" fudbalerima Rode…

Dennis Bergkamp protiv Newcastlea (Arsenal)

Holanđanin koji je plašio letenja tokom svoje karijere u Arsenalu je imao obilje sjajnih poteza, a ovaj protiv Newcastlea na Otoku se prepričava i dan danas, pogotovo među navijačima Topnika.

Diego Armango Maradona protiv Engleske (Argentina)

Za pogodak Diega Armanda Maradone, jednog od najboljih fudbalera svijeta svih vremena, u duelu protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine se može reći da je bio pravo remek-djelo tih godina. Pogodak čija je reinkarnacija Ibrahimovićev gol protiv Rode je ostao upamćen i po "Božjoj ruci" koja je viđena na istom meču.

Romario protiv Real Madrida (Barcelona)

Legendarnog brazilskog napadača mnogi će pamtiti po sjajnim nastupi u dresu svoje zemlje na Svjetskom prvenstvu 1994. godine kada su se Karioke okitile zlatom, ali i ovaj potez sa susreta protiv Reala ostao je nešto što pamte mnogi.

Zinedine Zidane protiv Deportiva (Real Madrid)

Jedan od najboljih svjetskih veznjaka, legedarni Francuz Zinedine Zidane, zna je efikasno "slomiti kičmu" protivnicima. Da li je ostavljalo posljedice na protvnike, ne znamo. Za to bi možda najbolje bilo konsultovati ekipu Deportiva iz vremena kada je Zizu nosio dres Real Madrida.

Redondova "sukinjica" petom za Scholesa (Real Madrid)

Prava je šteta što je sjajni argentinski veznjak Redondo prerano okončao svoju karijeru. Za sve su krive česte povrede, ali zbog njega je legendarni fudbaler Uniteda Paul Scholes poželio da ima suknju umjesto šorca.

Ronaldinho protiv Reala (Barcelona)

Ronaldinho je godinama "maltretirao" defanzivce Reala, a za to je znao biti nagrađen čak i aplauzom publike na Santiago Bernabeu. Suvišno je bilo šta više pisati...

Maradona "lomi" Juana Joséa (Barcelona)

Kakvi su to najbolji driblinzi i "lomljave kičme" ako se legendarni Diego među njima ne može naći dva puta?

Caminero je "izlomio" Nadala (Atletico Madrid)

Amidža Rafaela Nadala najbolje zna kako ga je "izlomio" legendarni napadač Aletico Madrida Jose Luis Perez Caminero.

Ronaldova magija (Barcelona)

Najbolji driblinzi bez Ronalda? Jednostavno nemoguće!

Di Maria je uništio Puyola (Real Madrid)

Iako više nije fudbaler Reala, argentinski veznjak Angel Di Maria je bio prava noćna mora za fudbalere u Španiji. Moć njegovih driblinga na svojoj kičmi je osjetio legendarni defanzivac i kapiten Barcelone Charles Puyol.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.