Pet dobro poznatih prezimena

Porodično zanimanje "fudbaler": Najslavnija fudbalska braća

A. Haznadarević

Porodice koje imaju više sinova, najčešće ih pokušavaju usmjeriti istim sportskim putevima, vodeći ih zajedno na treninge. Međutim, prava je rijetkost da u profesionalnim vodama uspije više njih istovremeno. Na svijetu postoji nekoliko takvih slučajeva, a mnogi od njih će ostati zapamćeni i u samoj fudbalskoj historiji.

5. Rio Ferdinand i Anton Ferdinand

Engleska braća koja su fantastično naučila igrati na istim pozicijama, u odbrani. Osam godina nakon što je stariji Rio debitovao za West Ham, kao produkt omladinskog pogona ovog kluba, Anton je prošao istim stopama. U to vrijeme Rio je već bio igrač Manchester Uniteda, kojem se 2002. godine pridružio za rekordnu odštetu kada je jedan defanzivac u pitanju.

Iako je Rio Ferdinand zbog dugog boravka u velikom klubu kakav je Manchester United mnogo poznatiji, njegov mlađi brat Anton, ipak u karijeri nije uspio "dogurati" do jednog tako velikog kluba. Igrao je za Sunderland, QPR, Bursaspor, Antalyaspor i u konačnici Reading.

4. Gary Neville i Phil Neville

Najveća braća koja su ikada igrala za slavni Manchester United, i koja su zajedno prošla sve omladinske pogone ovog velikog kluba. Dok je Gary ostao vjeran Crvenim đavolima sve do penzionisanja 2011. godine, njegov mlađi brat Phil je 2005. godine prešao u Everton, čiji dres je nosio tokom 8 sezona, nakon čega se i on penzionisao. 

Jako je zanimljivo bilo gledati okršaje dvojice braće, nekadašnjih saigrača, svakoga puta kada su se sastajali Manchester United i Everton, te kada bi se i jedan i drugi našli u sastavima svojih ekipa.

3. Jerome Boateng i Kevin Prince Boateng

Vjerovatno i najzanimljivija situacija ikada zabilježena u fudbalskoj historiji, viđena je tokom okršaja reprezentacije Njemačke i Gane na Svjetskom prvenstvu. Tada su dvojica braće nastupila u udarnim postavama svojih ekipa, ali na različitim stranama. Stariji Kevin Prince je nastupio za Ganu, a mlađi Jerome, za Njemačku. Ovakva odluka o različitim putevima kada su reprezentacije u pitanju, rezultat je samog porijekla. Tako je jedan od braće Boateng odlučio igrati za očevu Ganu, a drugi za majčinu Njemačku.

Njih dvojica su se također više puta i susretali na terenu kao protivnici u dresovima svojih klubova, budući da su i jedan i drugi napravili impozantne karijere. Kevin Prince je nakon Herthe nastupao za Tottenham, Dortmund, Portsmouth, Genou, Milan i Schalke, dok je Jerome poslije odlaska iz Herthe nosio dresove HSV-a, Manchester Cityja i Bayerna.

2. Diego Milito i Gabriel Milito

Slavni Argentinci Diego i Gabriel Milito, dvojica su braće koji su ostvarili nestvarno dobre karijere kada su u pitanju članovi iste porodice, i to u isto vrijeme. Igrali su na potpuno različitim pozicijama, stariji Diego je napadač, dok je godinu mlađi Gabriel bio stoper. I jedan i drugi su osvojili velika priznanja tokom karijere, s tim da je na vrhuncu karijere Diego Milito igrao za italijanski Inter, dok je njegov brat Gabriel Milito bio član velike Barcelone.

Gabriel se iz aktivnog bavljenja fudbalom povukao 2012. godine, oprostivši se u dresu matičnog Independientea, te je danas trener Estudiantesa, dok je njegov stariji brat i dan danas aktivan fudbaler. Jedna je od napadačkih opcija argentinskog Racing Cluba, u čijim redovima i dalje pokazuje da nije zaboravio zabijati golove.

1. Yaya Toure i Kolo Toure

Bjelokošćanska braća Yaya i Kolo Toure, fudbaleri su najkvalitetnijeg kova sa fenomenalnim karijerama iza sebe. Počeli su igrati fudbal ASEC Mimosas klubu iz Abidjana, te su im se putevi razdvojili već 2001. godine kada je mlađi Yaya potpisao za belgijski Beveren. Godinu kasnije stariji brat Kolo prelazi direktno u veliki Arsenal, gdje kasnije provodi sedam sezona. Sudbina ih je ponovo spojila u istom klubu, kada je Yaya 2010. godine iz Barcelone prešao u Manchester City, za koji je već godinu dana igrao njegov brat.

Kasniji prelazak Kolo Tourea u Liverpool, omogućio im je direktne okršaje na terenu kakve nisu imali priliku ranije okusiti. I jedan i drugi su stalni članovi reprezentacije Obale Slonovače, čiji su već godinama najbolji igrači.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.