Nadolazeće trenerske snage

Top 10 bivših fudbalera koji bi mogli biti sjajni menadžeri

A. Haznadarević

Kako se nakon okončanja profesionalne igračke karijere većina fudbalera odluči za nastavak bavljenja fudbalom, ali s druge strane aut-linije, tako ogroman dio njih radi na pribavljanju trenerskih licenci, te čekaju na prave prilike. U ovom trenutku u svijetu postoji veliki broj takvih slučajeva, a ispred svih se posebno ističe 10 imena nekada maestralnih igrača koji bi jako brzo mogli postati menadžeri.

10. Michael Owen

Nekada slavni napadač Liverpoola, sa igračkom biografijom vrijednom svakog poštovanja, od svog povlačenja često se pojavljuje u funkciji stručnog komentatora TV stanica poput BBC-a, gdje daje svoje analize i predviđanja fudbalskih utakmica. Sa svojim iskustvom i afinitetima, Owen bi veoma brzo mogao preuzeti kormilo nekog evropskog kluba.

9. Nicky Butt

Jedan od "Fergusonovih dječaka" koji je cijelu svoju karijeru podredio Manchester Unitedu, danas je trener rezervi kluba sa Old Trafforda. S obzirom na planove, ali i činjenicu da se već okušao i na samoj klupi prvog tima kao asistent Ryanu Giggsu, nakon otkaza Davidu Moyesu, samo je pitanje dana kada će Butt postati prvi čovjek nekog kluba.

8. Alan Shearer

Nekadašnja Newcastleova gol-mašina Alan Shearer, 2009. godine se već okušao u menadžerskim vodama, kada je na kormilo kluba uskočio kao privremena zamjena za Jeoeja Kiennara, koji je tada morao na operaciju srca. Shearer nije uspio spasiti Newcastle od ispadanja u Championship, a od tada pa do danas se nije pojavljivao u sličnim funkcijama. Nema sumnje da je za to vrijeme nekadašnji napadač naučio mnogo toga vezano za fudbalsku strategiju, pa ne čude česte glasine o njegovom povratku u trenerske vode.

7. Dennis Bergkamp

Neletećeg Holanđanina svi dobro pamte kao jednog od najboljih stranih napadača koji je ikada zaigrao u engleskom Premiershipu, te kao živu legendu Arsenala. On je prije dvije godine stigao do menadžerske licence, te je obavljao različite poslove u novoj struci, od vodstva omladinskog tima Ajaxa, pa sve do asistenta treneru prvog tima Franku de Boeru. Uskoro se očekuje njegov polazak u samostalni posao stratega.

6. Thierry Henry

Svojim stručnim komentarima i kritikama Thierry Henry je brzo navukao na sebe bijes brojnih fudbalera i njihovih trenera. Dobro je poznato lice Sky Sportsa, koje zahvaljujući svojoj impozantnoj karijeri, itekako ima pravo da daje stručne analize utakmica, te čije riječi imaju veliku težinu. S obzirom na smjer u kom je krenuo, Henry je također jedan od bivših velikih fudbalera koji će se sasvim sigurno okušati na kormilu nekog velikog evropskog kluba.

5. Paul Scholes

Dugo će svijet čekati na pojavljivanje jednog veznjaka kakav je bio Paul Scholes, čovjek koji se iz penzije vraćao da spašava Manchester United i koji je od svog prvog nastupa pa do konačnog odlaska u penziju bio konstantno na fantastičnom nivou. Mnogi su očekivali da će upravo Scholes biti nasljednik Alexa Fergusona, što se ipak nije dogodilo. Trenutno daje stručne analize utakmica za BT Sports i piše kolumne za The Independent. Nema sumnje da će prije ili kasnije u ruke uzeti trenersku palicu, ako ne Uniteda, onda nekog drugog kluba.

4. Ryan Giggs

Legenda Manchester Uniteda Ryan Giggs, već je u prelaznoj fazi nakon otkaza Davidu Moyesu dres zamijenio trenerskim odjelom, da bi danas bio prvi asistent menadžeru Louis Van Gaalu. Očekuje se da će upravo Giggs naslijediti Holanđanina kada okonča svoju eru na klupi kluba kog je decenijama unazad uspješno vodio Alex Ferguson.

3. Zinedine Zidane

Nekadašnji Realov Galactico Zinedine Zidane, iz te generacije fudbalskih zvijezda najdalje je otišao u pripremama za trenersku karijeru. Prošle godine je bio prvi asistent jučer otpuštenom treneru Madriđana Carlu Ancelottiju, a trenutno je trener B-tima Reala. Čak se spominje i kao jedan od mogućih nasljednika otpuštenog italijanskog stručnjaka.

2. Jamie Carragher

Liverpoolova ikona, koja je cijelu karijeru podredila klubu sa Anfielda, od okončanja karijere bavi se stručnim komentarisanjem i analizama utakmica. Prema onome što se može vidjeti na Sky Sportsu, Carragher ima više nego dovoljno znanja za trenerski posao, a ni afiniteta za takvo što mu ne nedostaje.

1. Gary Neville

Dugogodišnja zvijezda Manchester Uniteda Gary Neville, gledaocima je najomiljenije stručno lice Sky Sportsa, koje bi prema anketi, mnogi veoma rado vidjeli i na klupi reprezentacije Engleske. Jedan od polaznika zlatne '92 generacije Uniteda, bez sumnje je čovjek kom se smiješi sjajna trenerska karijera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.