Predsjednik FIFA-e na odlasku

Najgore izjave Seppa Blattera kojima je ljutio javnost

A. Haznadarević

Čovjek koji je skoro dvije decenije bio "nezamjenjiv" na poziciji predsjednika FIFA-e, i koji je nakon cijelog niza skandala koji su rezultirali i hapšenjima, ponovo bio izabran za predsjednika ove profitabilne organizacije, godinama unazad je ljutio javnost svojim kontraverznim izjavama. Sepp Blatter, koji je nedugo nakon nove pobjede na izborima za predsjednika FIFA-e podnio ostavku, od 1998. godine pa do danas, skupio je cijeli niz katastrofalnih izjava koje će teško biti zaboravljene.

"Imigrantski radnici imaju bolje uslove zahvaljujući Svjetskom prvenstvu 2022"

Statistike koje govore da je na izgradnji infrastrukture za održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine umrlo 1200 radnika, te da bi do okončanja radova taj broj mogao porasti na čak 4000 smrtno stradalih osoba, za Seppa Blattera kao da nikada nisu ni objelodanjene. On je čak tvrdio da stvari nikada nisu ni izgledale bolje po ove ljude pristigle iz zemalja "trećeg svijeta", koji su "trbuhom za kruhom" došli na rad u Katar.

"Da se to dogodilo u, recimo, Latinskim zemljama, mislim da bi mu aplaudirali"

Bio je to besmisleni komentar prvog čovjeka FIFA-e na aferu Johna Terryja sa djevojkom bivšeg kolege iz reprezentacije Waynea Bridgea 2010. godine.

"Rekao bih da se trebaju suzdržati od seksualnih aktivnosti"

Bio je to šaljivi komentar Seppa Blattera koji se odnosio na populaciju navijača homoseksualaca, a koji su prema zakonima ove arapske zemlje na "crnoj listi", odnosno koji bi u najboljem slučaju bi mogli završiti iza rešetaka. Iako protkana dozom humora, naišla je na žestoke osude snažnog "gay lobija", tako da je Blatter čak pozvan i da ponudi ostavku.

"Kriza? Šta je kriza? Fudbal nije u krizi"

Izjava izrečena uslijed optužbi o podmićivanju dvojice najviših dužnosnika FIFA-e Mohameda Bin Hammama i Jacka Warnera. Dva mjeseca nakon što je Bin Hammam dobio doživotnu zabranu bavljenja aktivnostima vezanim za fudbal, kao i tri sedmice nakon što je Warner podnio ostavku u pokušaju da odbrani svoju nevinost.

"Pustite žene da igraju u ženstvenijoj opremi od muškaraca, u užim šorcevima na primjer"

Bio je ovo prijedlog Švicarca iz 2004. godine, s kojim bi se trebala podići popularnost ženskog fudbala. Zbog krajnje seksističke izjave je od određenih udruženja pozvan da podnese ostavku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.